Zoetzure spruitjes sissend uit de wok

Zoetzure spruitjes sissend uit de wok

spruitjesHeerlijk vind ik ze. Spruitjes. Maar niet sufgekookt en bedolven onder de appelmoes. Dit recept pakt het anders aan. Uit de wok, met een zoetzure marinade. Ik ben gek op spruitjes. De kleine kooltjes zijn ook erg gezond. Ze bevatten veel vitamine C. Nog meer dan sinaasappels. Die leveren 50 milligram vitamine C per 100 gram, en spruitjes 85 milligram. De dagelijkse behoefte van een volwassene aan deze vitamine is 75 milligram, dus tel uit je winst.

Veel mensen en vooral kinderen vinden deze wintergroente niet zo lekker. Zelf was ik er als kind ook niet dol op. Ik vond ze te bitter en te veel naar kool smaken. Van mijn ouders mochten mijn broer en ik er appelmoes overheen doen en ze dan opeten.  Door de jaren heen ben ik de kooltjes juist erg lekker gaan vinden. Wel verse, uit de vriezer verliezen ze veel van hun structuur. Bitter zijn ze tegenwoordig niet meer, dus mensen die ze jaren geleden om die reden niet aten, zouden spruiten echt een tweede kans moeten geven.

Ik vind de groene balletjes het lekkerst als ze eerst kort gekookt of gestoomd worden, en dan vlak voor het eten worden gebakken in een wok. Beetje ketjap of sojasaus erdoor en ze worden lekker hartig, zelfs een beetje nootachtig. In dit recept voegen we vlak voor het einde een marinade toe aan de spruitjes. Het vocht verdampt snel en wat er overblijft is een zoetzuur laagje om je spruiten heen.

Nodig voor 2-3 personen

500 gram spruitjes (1 zak), halve eetlepel olijfolie, 3 eetlepels rodewijnazijn, anderhalve eetlepel kristalsuiker, halve eetlepel vissaus en halve eetlepel sojasaus (met minder zout)

Bereiding spruitjes met zoetzure marinade

  • Maak de spruiten schoon en was ze goed. Kook ze kort of stoom ze een kwartier. Laat afkoelen.
  • Meng alle andere ingrediënten in een kommetje.
  • Verwarm een wok voor op hoog vuur. Zet het vuur halfhoog en doe de spruitjes eventueel met wat olijfolie in de wok. Roerbak ze een minuut of vijf.
  • Zet het vuur hoger. Voeg de marinade toe aan de spruitjes en schep alles goed om. Laat het meeste vocht verdampen. De spruitjes gaan nu mooi glanzen. Ze zijn klaar.
  • Serveer direct.
Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top