Chinese speklapjes gegrild in de Airfryer

Chinese speklapjes gegrild in de Airfryer

speklapjes uit de AirfryerSmikkel van deze Chinees gekruide speklapjes die je krokant roostert in de Airfryer. De marinade geeft het varkensvlees een lekkere smaak en een opvallende kleur.

Sinds ik een Airfryer heb, eet ik wat vaker speklapjes dan eerst. Ik vond het altijd al lekker vlees, vooral met zo’n knapperig korstje. Wel biologisch trouwens, dat proef je echt. Spek – dat komt van de buik van het varken – is echter vet vlees en het advies is om het maar met mate te eten. In de Airfryer worden de speklapjes lekker uitgebakken en knapperig, terwijl veel vet in de mand achterblijft. Als jij ook spek gaat maken, zet de Airfryer dan buiten neer of op je balkon, wat er komt ontzettend veel witte rook uit tijdens het bakken. Dat is vet dat tegen het grill-element spettert of in de bak verbrandt door de hitte. Je doet er niet veel aan, hoogstens een antispatdeksel op je mandje leggen.

Voor deze Chinese marinade moet je misschien even naar de winkel of toko. Maar ik weet zeker dat je dit zo lekker vindt dat je het recept voor de speklapjes vaker gaat maken. De smaak doet denken aan char siu, wat je in Chinese restaurants kunt bestellen. De rode kleurstof is optioneel, je mag zelf bepalen of je het eraan toevoegt. Ik had het toevallig nog staan bij mijn bakspullen, maar als je het niet in huis hebt kun je het net zo goed weglaten.

Nodig voor 4 personen

4 biologische speklapjes, 5 eetlepels hoisinsaus, 5 eetlepels sojasaus, 2 tenen knoflook – geraspt, 2 eetlepels honing, 2 eetlepels bruine suiker, halve theelepel vijfkruidenpoeder, 2 eetlepels Chinese kookwijn (shaoxing, je kunt ook sherry gebruiken), 1 theelepel rode voedingskleurstof

Bereiding speklapjes

  • Meng alle ingrediënten behalve het spek in een grote bak. Leg de speklapjes in de marinade en zet het geheel in de koelkast.
  • Laat een uur of drie marineren, langer is ook goed. Keer het spek geregeld om zodat allebei de kanten goed in de marinade liggen.
  • Haal de speklapjes uit de marinade en dep ze goed droog met keukenpapier.
  • Verwarm de Airfryer voor op 180 graden. Bak het vlees 15 minuten. Keer het spek halverwege om.
  • Serveer direct, en vergeet niet meteen wat heet water en afwasmiddel in de bak van de Airfryer te doen, dat scheelt straks bij het schoonmaken.

Meer over de Airfryer?

Airfryer kookboekIk heb een boek geschreven! Makkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste en enige Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

One thought on “Chinese speklapjes gegrild in de Airfryer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top