Geroosterde spruitjes met balsamicoazijn

Geroosterde spruitjes met balsamicoazijn

Spruitjes met beenhamSinds een tijdje serveer ik de spruitjes niet meer gekookt, maar geroosterd. Althans, van tevoren voorkoken of stomen en vlak voor het diner grillen. Zo krijgen de kooltjes een nootachtige smaak.

Spruitjes, zo lang als ik me kan herinneren eet ik ze graag, Als kind met appelmoes, want alle groenten die we niet lustten vroeger waren met een flinke kwak appelmoes wel weg te krijgen. Zo ook bruine bonen. Door de jaren heen ben ik het groene kleine kooltje gaan waarderen. Bitter zijn ze niet meer, maar wel erg gezond. En in deze tijd van het jaar spotgoedkoop.

Variaties

Eerder al schreef ik hoe je spruitjes lekker maakt met sojasaus en sesam. Deze keer gebruiken we pijnboompitten en balsamicoazijn. Het scheelt in de smaak als je de lekkere azijn neemt, die wat duurder is dan in de supermarkt. De ‘betere’ balsamico is minder zuur en heeft een vollere smaak. Mijn nieuwe fles kwam van de winkel Delice in Den Haag, in het winkelcentrum New Babylon.

Nodig voor twee personen

500 gram spruitjes, klein handjevol pijnboompitten, driekwart eetlepel balsamicoazijn, 1 eetlepel olijfolie, peper en zout.

Bereiding spruitjes

  • Maak de spruitjes schoon. Kook of stoom ze tot ze zo gaar zijn als je zelf lekker vindt. Ik houd niet erg van harde of halfgare spruitjes, dus ik stoom ze 15-20 minuten, dan zijn ze lekker zacht.
  • Giet de spruitjes af of haal de stoompan van de warmtebron en zet opzij.
  • Rooster de pijnboompitten in een hele (grill)pan zonder olie. Haal ze uit de pan en zet ze opzij.
  • Meng in een serveerschaal de balsamicoazijn en de olijfolie met peper en zout naar smaak.
  • 13 minuten voordat je gaat eten, verhit je je grillpan of een koekenpan (geen keramische!) op middelhoog vuur. Verwarm 3 minuten voor.
  • Rooster de spruitjes 10 minuten tot ze bruine randjes krijgen aan alle kanten. Ze zijn dan ook goed warm.
  • Doe de spruitjes in de mengkom, roer het olie- en azijnmengsel door de spruitjes en bestrooi met pijnboompitten.
Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top