Het kan echt: quinoa luchtig en lekker

Het kan echt: quinoa luchtig en lekker

Quinoa

Quinoa is het zaad van een plant uit Zuid-Amerika. Het is erg gezond en in steeds meer supermarkten te vinden. Tijdens het koken worden de bolletjes vaak zompig en eigenlijk niet zo lekker. Een collega tipte me over dé manier om de quinoa wel luchtig en smakelijk te krijgen.

Om eerlijk te zijn heb ik al een tijd quinoa in een pot in de voorraadkast staan, maar maak ik het niet zo vaak. Het koken was tot nu toe geen succes, hoewel ik het volgens de aanwijzingen op de verpakking deed. Eerst goed wassen tegen de bittere smaak die het kan hebben, dan opzetten met de dubbele hoeveelheid water en dan een minuut of tien koken. Resultaat: een klonterige massa deels gekiemde zaden die weeïg roken en dito smaakten. Niet zo’n topper dus.

Collega Hans vertelde dat zijn vrouw ook niet erg gek was op de gezonde korrels, maar dat ze nu een nieuwe manier van bereiden hadden ontdekt. Ik heb hem voor je getest op de maandagochtend. Niet om te eten, maar om te kijken of deze methode werkt. Het bouillonblokje is niet onmisbaar. Ik vind dat het de smaak van quinoa wat ophaalt maar je kan het ook prima weglaten.

Nodig:

Quinoa (kleur naar keuze), water, pannetje, bouillonblokje (optioneel)

Bereiding quinoa

  • Meet de gewenste hoeveelheid quinoa af met een maatbeker of grote lepel. Onthoud hoeveel je hebt gebruikt.
  • Was de quinoa goed met water. Ik doe het altijd in een fijne zeef en houd die onder de kraan terwijl ik er met mijn vingers doorheen roer.
  • Laat de korrels uitlekken terwijl je een pannetje op middelhoog vuur zet. Doe de quinoa erbij en rooster de korrels een paar minuten. Meteen aan het begin komt er al veel geur vrij. Negeer dat en blijf roosteren, terwijl je roert met een houten lepel of spatel.
  • De korrels worden wat donkerder van het roosteren. Blijf verwarmen tot ze allemaal wat verkleurd zijn.
  • Haal de pan van het vuur en voeg 1,5 keer zoveel water toe als je quinoa hebt gebruikt. Dus bij 1 maatbekertje doe je 1,5 bekertje water. Voeg een bouillonblokje toe en breng het water aan de kook. Zet het vuur dan laag.
  • Kook de massa  ongeveer 15 minuten, of totdat het water is verdampt en de korrels zacht sissen. Haal de pan van het vuur en laat 10 minuten staan. Roer dan even door met een lepel.

Je quinoa is klaar!

Waarom is quinoa gezond?

Quinoa bevat eiwit en de mineralen koper en magnesium. Verder zitten er vezels, B-vitamines, vitamine E en ijzer in. In principe is het glutenvrij, omdat het geen graan is. Er kunnen tijdens het verwerkingsproces wel sporen van gluten op komen. Alleen als op het etiket staat dat het glutenvrij is, kunnen mensen met glutenallergie het eten.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top