Simpele stamppot met andijvie en rucola

Simpele stamppot met andijvie en rucola

Karbonade uit de Airfryer

Stamppot is wintereten, en lekker bij stevige trek. Je kunt buiten de gebaande paden van boerenkool, zuurkool en andijvie treden. Door bijvoorbeeld kliekjes sla toe te voegen. In dit geval een half zakje rucola dat nog op moest.

Ik heb het mezelf deze week makkelijk gemaakt. Wegens drukte op het werk weinig tijd om uitgebreid boodschappen te doen, en al helemaal weinig tijd om te koken. Dus werd het uitgeklede stamppot: voorgeschilde aardappels, voorgesneden andijvie en voorverpakte spekjes. Maar wel met een lekkere karbonade (zie recept eerder deze week).

Nodig voor drie personen

1 kilo voorgeschilde en voorgekookte aardappels (Jumbo), 400 gram voorgesneden andijvie, restje rucola of andere sla die je nog over hebt, 2 bouillonblokjes, klont boter, scheut melk, half zakje gerookte magere spekjes.

Bereiding

  • Zet de spekjes op in een pan zonder toegevoegde olie of boter. Laat de spekjes op laag vuur uitbakken en giet ze dan af.
  • Kook intussen de aardappels, deze hebben voorgekookt maar 15 minuten nodig. Doe de bouillonblokjes in het kookwater.
  • Als de aardappels gaar zijn, giet je ze af. Stamp ze op laag vuur fijn met een scheut melk en een klont boter.
  • Voeg beetje bij beetje de andijvie en de rucola toe.
  • Warm de stamppot goed door, die koelt flink af door de rauwe andijvie en sla.
  • Roer de spekjes door de stamppot.

Tip voor melk

Wij zijn geen melkdrinkers, dus heb ik het eigenlijk nooit in huis. Om speciaal een pak te kopen voor stamppot gaat ook ver. Bij supermarkten ligt van het merk Campina melkpoeder ‘Elk’ bij de houdbare melk. Dat zijn zakjes poeder die je kunt aanmaken met koud water. Je krijgt dan melk. Vast niet erg lekker om zo te drinken, maar prima voor dit soort doelen.

Wil je geen zuivel gebruiken, dan kun je de melk vervangen door het kookvocht van de aardappels (de bouillon). Het resultaat wordt dan wel minder smeuïg.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top