Vegetarische bitterballen van kool

Elke derde woensdag van de maand ben ik de hele avond onder de pannen bij Felix Smaak & Beleving. Onder begeleiding van Felix Frijters maken we met een vaste groep uitgebreide diners, waarbij we nieuwe kooktechnieken leren. Vaak heel andere dingen dan je ‘gewoon thuis’ zou maken. De laatste keer zat er een vegetarische bitterbal van kool bij. Klinkt nogal ‘natuurlijk’ maar was heel erg lekker. Meteen de week erna geweest toen ik een vleesloze vriendin op bezoek kreeg. Ze waren zo op. Ook lekker voor vleeseters zoals ik.

Nodig voor 8 bitterballen:

300 gram spitskool, garam masala of tandooria, vegetarische bouillon (mag van blokje), 35 gram boter, 2 sjalotten – gesnipperd, 35 gram bloem, ei, bloem, panko (Japans paneermeer, koop je bij de toko of grote supermarkten), frituurpan of hapjespan met olie.

Bereiding:

Snij de spitskool in stukjes en blancheer enkele minuten in een pan met ruim water. Giet af en doe in de keukenmachine. Hak tot pulp met het mes. Doe de pulp in een zeef en hoe die boven een kom. Druk met een grote lepel zo veel mogelijk vocht uit de pulp. Doe dan de boter in een koekenpan en bak de sjalotjes even aan. Voeg een volle theelepel garam masala of tandoori toe. Voeg de bloem toe en schep goed om. Het wordt een korrelig geheel. Doe eventueel een heel klein beetje boter erbij. Voeg de pulp en het koolsap toe en een scheutje bouillon. De massa wordt ‘kauwgomachtig’ en dan is hij goed. Denk aan koude stevige ragout. Doe in een platte schaal, dek af met wat folie en laat goed afkoelen.

Vorm er dan 8 ballen van (snij de massa in 8 stukken en rol ze tot balletjes). Wentel door de bloem, dan door het losgeklopte ei en tot slot door de panko. Frituur op 180 graden. Lekker met piccalilly en loempiasaus.

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.