Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant

Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant

gehaktballen uit de AirfryerSteeds meer mensen kopen een Airfryer. In deze beginners-serie lees je alles wat je moet weten om met je apparaat aan de slag te gaan. In deze aflevering: vlees bereiden en wat kun je doen tegen een rokende Airfryer.

Wist je dat de meeste vleessoorten zich uitstekend lenen voor bereiding in de Airfryer? In dat opzicht kun je je Airfryer vergelijken met een barbecue. Alles wat op de barbecue kan, kan ook in je fryer. Worstjes, biefstuk, beenham, saté, varkenshaas, karbonade. Noem maar op. Je hoeft geen vet toe te voegen. Sterker nog: dat loopt er meestal uit. Omdat de warmteverdeling in Airfryers heel gelijkmatig is, hoef je vlees niet om te draaien. En als je een beetje logisch nadenkt over de bereidingstijd, verbrandt het ook niet.

Kleine stukken vlees

Om een voorbeeld te geven: karbonades. Die met een botje erin, schouderkarbonade. Best een vet stukje vlees. Hoelang zou je die bakken in de koekenpan? Een minuut of 10 toch? Wrijf de karbonade een paar uur voor je gaat eten in met zout, peper of een lekkere marinade. Zet ze afgedekt in de koelkast en haal daar weer uit zo’n 45 minuten voor je gaat eten. Vlees bak je als het op kamertemperatuur is, dan blijft het malser. De meeste soorten vlees kunnen op 180 graden. Wil je het vlees graag goed dichtschroeien, dan kun je beginnen op 200. Bijvoorbeeld bij biefstuk. Na een paar minuten verlaag je dan de temperatuur naar 180 graden. Bak ongeveer zo lang als je in de pan ook zou doen. Een minuut of 7 voor biefstukken, 10 voor braadworsten.

Voorbeelden:
Karbonade met biersaus
Gehaktballen grillen
Chinese speklapjes
Gehaktballen met peterselie

Grote stukken vlees

Anders is het bij dikke soorten vlees zoals een beenham of braadstuk. Deze moeten van binnen ook garen. Om dit te bereiken, gaar je ze eerst op een hoge temperatuur zoals 180 graden. Na enige tijd, als de buitenkant lekker krokant en gaar is, verlaag je de temperatuur naar zo’n 150 graden. Dat doe je tot het vlees van binnen goed is. Hoe je dat weet? Door een simpele vleesthermometer te kopen. Dat is een thermometer die je met de punt midden in je vlees steekt. Op het display lees je dan hoe warm het in het binnenste van het vlees is. Dat heet de kerntemperatuur. Bol.com heeft er eentje voor nog geen tientje.

De kerntemperaturen van vlees zijn op allerlei sites te vinden. Je googelt gewoon op ‘kerntemperatuur + naam vlees’ en dan lees je het meteen. Varkensvlees moet bijvoorbeeld zo’n 64 graden van binnen zijn. Als je je vlees in de Airfryer hebt staan, kijk je periodiek wat de temperatuur is. Gaat het richting de juiste temperatuur, dan haal je het vlees uit de Airfryer en laat je het even rusten onder aluminiumfolie. Daarna snijd je het vlees aan.

Voorbeeldrecept:
Fricandeau met Japanse marinade

En de jus dan?

Gehakt maak je ook heel lekker in de Airfryer. Krokant van buiten en sappig van binnen. Maar jus, die krijg je er niet van. Houd je erg van jus, dan adviseer ik je om die apart te maken. Of om jus te bewaren als je eens een stukje vlees maakt.

Help, mijn Airfryer rookt!

Komt er bij jouw Airfryer rook uit de bovenkant? Schrik dan niet. Dit komt bij veel mensen voor. Het heeft twee mogelijke oorzaken. Namelijk: er spat vet van je eten op het grill-element. Dat verbrandt en veroorzaakt rook. Of er lekt vet op de bodem van je Airfryer, en dit verbrandt ook. Je kunt rookontwikkeling voor een deel ondervangen door in het mandje een antispatdeksel te leggen, zo eentje die normaal op kookpannen wordt gelegd. Daarmee voorkom je dat het vet opspat. In de toekomstige modellen Airfryer zit een soort spatdeksel ingebouwd.

Het vet op de bodem is niet veel aan te doen. Je kunt wat folie onderin leggen, maar ik heb gemerkt dat dit gemakkelijk scheurt. Bovendien kan het de circulatie van hete lucht verhinderen. Mijn eigen oplossing is om de Airfryer buiten neer te zetten als ik iets vets ga maken. Of voor een open raam.

Bedenk maar zo: het vet dat spat, zit in elk geval niet in je eten.

Lees ook de andere delen

Lees ook de andere delen:

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het vorig jaar geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

26 thoughts on “Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant

 1. hallo wij hebben geen gas is ons huis . ik doe dus alles met airfryer van Philips .
  wij hebben er zelf twee 1 voor mij en 1 voor mij vrouw haha. wij hebben de nieuwste die zelf bv uit kan rekenen hoe lang de frietjes erin moeten handig hoor ben al jaren heel tevreden. ga zo door mensen recepten zijn zeer welkom.

 2. Het gekke is dat een beetje vet vlees in de PH Air-Fryer gauw rookt, daar heb ik i mijn Prinsess Digital XL geen last van. De PH flyer gooit er een hoger vermogen in wat resulteert in rook.

  1. Hallo, er is geen universeel antwoord. Dat hangt af van wat voor vlees u wilt maken, hoe groot de stukken zijn en het vermogen van uw Airfryer. Met vriendelijke groeten, Saskia

 3. Ik heb een airfryer gekocht van Princess!
  Ik ben bijna 80jaar, maar kook ontzettend graag!!
  Nu heb ik echt drempelvrees om er mee te starten!
  Uw goede raad is goud waard!

 4. Hallo ik heb ook last van een rokende airfryer gehad als ik nu iets vettigs heb dan leg ik bakpapier in het mandje en heb er geen last meer van.

 5. Leuk en nuttige tips. Kijk wel op deze site maar eerlijk gezegd google ik ook veel op tips en recepten van de airfryer

 6. Wat ik ook doe, mijn airfryer rookt al vanaf het begin. Ook als hij onder de afzuigkap staat is de keuken en kamer blauw. Hij is zeker niet vet en vies. Ik gebruik hem niet meer. Dag 200,00 euro.

  Ik hoor dit veel meer. Maar dit wordt bij de verkoop er niet bij gezegd.

  1. Hallo, bedankt voor uw reactie. Roken gebeurt alleen bij etenswaren die veel vet verliezen, zoals speklapjes. Voor zulke producten zet ik de Airfryer even buiten. Er zijn echter genoeg producten die geen rook opleveren, zoals frietjes, broodjes en groenten. Het is zonde dat u uw Airfryer niet meer gebruikt om deze reden. MvG Saskia

   1. Hallo Saskia,

    Het rare is dat ik er alleen nog maar een paar keer frietjes en broodjes in heb gehad. Hij is ook echt schoon. Maar verschrikkelijk roken en stinken.

  1. Hallo Marja, bedankt voor je tip. Je moet daar om twee redenen wel mee oppassen: de Airfryer is gevoelig voor vocht aan de binnenkant, er kan kortsluiting ontstaan als er teveel vocht in de motor komt. En ten tweede: je wilt dat het vlees grilt, niet stoomt. Maar zolang jij er tevreden over bent, moet je dat zeker blijven doen. Groeten van Saskia

 7. Haast 2 jaar heb ik de airfryer en ik gebruik hem dagelijks.Complete maaltijden maar ook snacks.
  Recepten zijn makkelijk te vinden op internet maar zelf experimenteren is natuurlijk ook leuk.
  Mijn geboortejaar is 1931 dus niet meer zo piep.De airfryer is werkelijk een top product. Het apparaat staat bij mij onder de afzuigkap dus zodoende geen rook en luchtjes in de kamer.Simpel toch?
  De gewone oven wordt niet meer gebruikt maar ja ik ben alleen dus de hoeveelheden zijn niet zo groot.Ik ben een man die er dus ook wat van kan!

 8. Ik heb een airfryer van Tefal.Ik zie daarop geen temperatuur staan.
  Hoe kan ik daarmee dan toch b.v. Vlees bereiden?

  1. Hallo Gert, bedoel je de Actifry? Dat is toch een heel ander apparaat ben ik bang. Ik heb er zelf eentje gehad met zo’n ronddraaiende arm maar ik maakte er toen alleen frietjes en broccoli mee. Helaas kan ik je dus niet helpen met je vraag. Ik weet wel dat er op Facebook groepen zijn met recepten voor de Actifry, misschien heb je daar wat aan? Groetjes van Saskia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top