Zelf maken: zoetzure komkommer in een pot

Zelf maken: zoetzure komkommer in een pot

komkommerAugurkjes smaken lekker op brood, door de salade en zelfs bij je avondeten, het zure frist een vette hap wat op. Als je zelf komkommers inlegt ‘in het zuur’ zet je echt wat bijzonders op tafel. Ze worden elke dag lekkerder.

Voor bij de falafel van vorige week had ik van alles gemaakt: tahinasaus, yoghurt-knoflooksaus en allerlei ingelegde groenten, waaronder komkommer in het zuur. Met kleine komkommers uit de Turkse supermarkt. Met Hollandse komkommers gaat het overigens ook prima, al zijn die wat harder. Om dit recept te maken heb je ook een grote pot nodig. Ik gebruik een weckpot met een hefboomsluiting, die vind ik fijner dan potten met klemmetjes die je tegenwoordig veel ziet.

Nodig voor 1 pot zoetzure komkommer

2 komkommers (normale lengte en niet te dik), 200 ml ciderazijn, theelepel zout, 150 ml water, 4 eetlepels suiker, 3 eetlepels geel mosterdzaad (toko), 2 blaadjes laurier (liefst vers, zet een plant in je tuin en je zit nooit meer zonder), enkele takjes verse dille, 1 teen fijngesneden knoflook.

Bereiding

  • Was de pot waar je je komkommers in gaat doen goed om, zorg dat die gesteriliseerd is.
  • Doe de azijn, het zout, het water, de suiker, de mosterdzaadjes in een pan en zet op het fornuis. Verwarm de vloeistof tot de suiker is opgelost (dat gebeurt vrij snel).
  • Haal de pan van het vuur en laat de vloeistof afkoelen.
  • Schil de komkommers om en om zodat je nog strepen donkergroen hebt. Snijd de zijkanten eraf en snijd de komkommers in schijfjes van ongeveer 5 millimeter dik.
  • Doe de plakjes in de weckpot, samen met de knoflook en de dille.
  • Giet er de afgekoelde vloeistof over. Sluit de pot en laat afkoelen.
  • De komkommers zijn na een paar dagen op zijn lekkerst. Binnen een week opeten.
Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top