De grote ‘vissticks uit de Airfryer’-test

De grote ‘vissticks uit de Airfryer’-test

Merken vissticksWelke visstick uit de winkel is het lekkerst uit de Airfryer? Tijd voor een test met vier bekende merken uit de supermarkt. Zit er veel verschil tussen de merken, en welke stick geeft je de lekkerste smaak voor het minste geld?

HEET NIEUWS: mijn zelfgeschreven boekje voor de Airfryer is verschenen. Je leest er meer over in dit bericht.

Vissticks zijn voor kinderen. Kijk alleen al naar de grijzende tronie van Kapitein Iglo op de verpakking. Als een soort vriendelijke kapitein Haak belooft hij Peter Pan en alle andere eeuwige kinderen lekkers zo veel als ze op kunnen. Favoriet bij de jeugd en gemaksvoedsel voor volwassenen die echte vis eng of vies vinden. Maar vergis je niet: iemand als Jamie Oliver is dol op deze ‘fish fingers’. Hij eet ze op een broodje, met ketchup erbij.

Vissticks zijn gepaneerde stukjes goedkope vis, die je kunt frituren of in de pan bakken. Of in de Airfryer bakken, zonder extra vet. Een bekend probleem van vissticks is dat het moeilijk is de korst goed te houden. In de friteuse blijft die krokant maar kan de vulling eruit gaat lekken, en in de pan breekt de korst meestal tijdens het omdraaien. In de Airfryer bak je ze zonder extra vet toe te voegen, zonder ze om te draaien en gewoon in het bijgeleverde mandje. Zou dat goed gaan, vroeg ik me van tevoren af.

Merken vissticks

Bij Albert Heijn en Jumbo heb ik alle beschikbare merken vissticks meegenomen in de kleinst beschikbare verpakking. De volgende merken deden mee aan de tekst:

 • Iglo, verpakking van 5 stuks, 1,34 euro (prijs AH). Per stuk 26,8 cent.
 • AH krokant vissticks, 10 stuks, 1,79 euro (prijs AH). Per stuk 17,9 cent.
 • Basic Fish Fingers, 15 stuks, 1,49 euro (prijs AH). Per stuk 9,9 cent.
 • Jumbo lekkere vissticks, 10 stuks, 1,39 euro (prijs Jumbo). Per stuk 13,9 cent.

Aanpak van de vissticks-test

De vier merken vissticks zijn gebakken in een Airfryer XL. Elke keer per 4, van elk merk eentje. Ik heb verschillende bereidingstijden en temperaturen gebruikt, om te kijken welke combinatie het beste resultaat opleverde. De Airfryer werd voorverwarmd, daarna werden de vissticks gebakken in het mandje, zonder extra toevoegingen. Aan het einde van de bereidingstijd heb ik de vissticks voorzichtig uit het mandje gehaald. De eerste indruk werd gevormd door de kleur. Daarna volgde een vergelijking van de mate van krokantheid, de geur en ten slotte de smaak. De vissticks krijgen punten voor kleur, krokantheid en geur, en daarnaast bekijk ik welke het lekkerst is.

Eerste indruk vooraf

Ongebakken vissticksVoor de test begon heb ik uit elke verpakking een visstick gehaald en die met elkaar vergeleken. De kleur viel vooral op. Iglo, Basic en Jumbo zijn oranje gekleurd, en AH eigen merk heeft een raar bleek kleurtje. Ik hoop dat dat een beetje bijtrekt, het ziet er niet aantrekkelijk uit. Puur uitgaand op het uiterlijk zou je denken dat AH het goedkoopste merk is. Dat is echter niet zo, ze zijn het duurste na de vissticks van Iglo. Zowel die van Jumbo als van Basic (voorheen Euroshopper) zijn goedkoper.

Eerste test: 6 minuten op 200 graden

Vissticks na 6 minuten bakkenZes minuten lijkt me best kort voor deze sticks, die er diepgevroren in gaan. De vissticks zien er echter goed uit, en komen makkelijk los van het mandje. Ze hebben hun vorm goed behouden, op die van Basic na. Daarvan is de vulling een beetje uitgelopen.

Iglo
Voor een A-merk scoort Iglo niet zo goed. De stick is bleek en is het slapst van allemaal. Er zit weinig geur aan. De eerste hap zit weinig smaak aan, daarna smaakt het naar zout en naar visstick. Neutraal dus.
Score: 18 punten (8 voor kleur, 5 voor krokantheid en geur)

AH
Deze bleekneusjes staken ook na het bakken schril af bij de andere sticks. De korst is onregelmatig beige gekleurd, het ziet er niet erg lekker uit. Ook zijn de sticks slap gebleven. De vis heeft nog wel wat ‘bite’, en smaakt beter dan hij eruit ziet. Deze sticks lijkt wat minder zout dan de andere.
Score: 18 (4 voor kleur, 7 voor krokantheid en geur)

Basic
De visstick is wat uitgelopen tijden het bakken, en is het slapst van alle vier de sticks. Er zit weinig geur aan. De vissmaak is echter goed en er zit ook bij deze stick nog wat structuur in de vis. Daardoor krijgt hij meer punten van die van AH.
Score: 19 (7 voor kleur, 5 voor krokantheid, 7 voor geur)

Jumbo
De kleur van de vissticks van de Jumbo is het mooist, egaal oranje. De korst ziet er regelmatig uit. Van alle vissticks is deze stick het meest krokant en ruikt hij het lekkerst. De smaak is neutraal, je proeft ook best veel korst.
Score: 24 (8 voor kleur, krokantheid en geur)

Tweede test: 8 minuten op 200 graden

Vissticks na 8 minuten bakkenDe tweede test pakt het best uit. Twee minuten extra tijd in de Airfryer maakt dat de vissticks wat steviger worden en blijven. In de eerste test zat er wat verschil in de sterkte van de visgeur, in de tweede test ruiken alle vissticks ongeveer hetzelfde. Opvallend is dat Iglo een inhaalslag maakt met de korst, deze is veel krokanter dan tijdens de eerste poging. De stick van AH blijft bleek en ziet er nog steeds niet lekker uit. Opvallend is dat de kleur van de Basic-stick nu beter is. Wel bakken alle sticks meer aan dan tijdens de eerste test.

 • Score Iglo: 22 (7 voor kleur, 8 voor krokantheid, 7 voor geur)
 • Score AH: 17 (5 voor kleur en krokantheid, 7 voor geur)
 • Score Basic: 22 (8 voor kleur, 7 voor krokantheid en geur)
 • Score Jumbo: 22 (7 voor kleur, 8 voor krokantheid, 7 voor geur)

Derde test: 10 minuten op 180 graden

Vissticks na 10 minuten bakkenWie de friteuse gebruikt, bakt vissticks doorgaans op 180 graden. Deze temperatuur wilde ik dus ook proberen. Door de sticks wat langer te bakken, hoop ik dat ze vergelijkbaar worden met poging twee. Dat pakt anders uit. De vissticks zijn minder krokant en de korst wordt sneller slap. De verschillen tussen de merken nemen weer toe. AH verliest zowel op kleur als op smaak. Basic zet een stap vooruit en Iglo moet een stapje terug doen, vooral op gebied van krokantheid.

 • Score Iglo: 19 (6 voor kleur en krokantheid, 7 voor geur)
 • Score AH: 16 (5 voor kleur, 6 voor krokantheid en geur)
 • Score Basic: 20 (7 voor kleur en krokantheid, 6 voor geur)
 • Score Jumbo: 24 (8 voor kleur, krokantheid en geur)

Conclusie test met vissticks in de Airfryer

We beginnen met een blik op de punten. De totalen van deze test zijn:

 • Score Iglo: 59
 • Score AH: 51
 • Score Basic: 61
 • Score Jumbo: 70

AH bungelt onderaan, vanwege de bleke kleur en slappe korst. Iglo en Basic scoren dicht bij elkaar. De vissticks van Basic zijn echter veel goedkoper dan die van Iglo, dus als het je niet veel uitmaakt zou ik gaan voor de goedkoopste, dus het voormalige Euroshoppermerk Basic. De duidelijke winnaar is Jumbo. De vissticks zien er aantrekkelijk uit, en smaken prima. De korst breekt niet en blijft krokant. Opmerkelijk is dat de twee duurste merken uit de test, Iglo en AH, het minst aantal punten halen.

Winnaar van de test met vissticks

De vissticks van de Jumbo zijn het een na goedkoopst uit deze test. Die van Basic scoren net wat minder hoog, maar zijn wel 4 cent per stuk goedkoper. Hoewel de Basic niet het hoogst eindigt, verdient deze wel de punten voor de beste prijs-kwaliteitverhouding. Ik roep Basic uit tot beste keus, en Jumbo tot beste koop!

Dit artikel is onderdeel van een reeks Airfryer recepten. Zoek je een ander Airfryer recept? Klik dan op deze link om naar de rubriek voor de Airfryer te gaan.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

One thought on “De grote ‘vissticks uit de Airfryer’-test

 1. Ik ben het er mee eens dat de Basic (feitelijk het goedkope huismerk van AH) de beste keus is, hoewel ik de Jumbo vissticks niet geproefd heb. Zes minuten is gewoon te kort. Met acht minuten worden ze juist krokanter dan ooit in de pan lukt. Een frituurpan of oven ervoor voorwarmen vind ik te lang duren trouwens.

  Deels blijft het een kwestie van smaak: De Iglo vissticks hebben een beetje een eigenaardig smaakje, wat pas opvalt als je andere vissticks gewend bent of ze door elkaar eet. Ze zijn duidelijk wat gekruid maar niet iedereen vind dat lekker. De AH vissticks zijn inderdaad bleek, maar dat zijn ze ook als je ze in de pan bakt en dat kleurtje van de andere sticks is ook maar gewoon een kleurstofje of een snufje kurkuma.

  De reden dat ze op 180 graden in de AirFryer niet zo krokant worden als in een friteuse is omdat frituurvet van 180 graden meer massa heeft, dus die temperatuur van 180 graden beter vasthoud dan de hete lucht die de AirFryer gebruikt. Door de lucht wat heter te maken, compenseer je dat effect weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top