Nederland eet ongezond

Nederland eet ongezond

FruitWat een verrassing: we eten helemaal niet zo gezond als we vaak denken. De meeste Nederlanders eten te weinig groenten, fruit en vis. Dat is ongezond. Ouderen eten meer groenten en fruit dan jongeren en vrouwen eten vaker genoeg fruit en vis dan makken. Dat maken CBS en RIVM bekend naar aanleiding van de Gezondheidsenquête 2014. 

Het onderzoek gaat uit van de richtlijnen voor goede voeding van de Gezondheidsraad. Volgens deze richtlijnen moeten kinderen tot en met 8 jaar dagelijks anderhalf stuk fruit eten en vanaf 9 jaar 2 stuks fruit. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente is 100 gram voor jongeren van 4 tot 8 jaar, 150 gram voor mensen van 9 tot en met 13 jaar en ouder dan 70 jaar en 200 gram voor personen van 14 tot en met 70 jaar. In de richtlijnen wordt verder aanbevolen om minimaal twee keer per week vis te eten, waarvan minimaal één keer vette vis, zoals zalm, haring of makreel. Wie niet aan al deze richtlijnen voldoet, is volgens de Raad dus ongezond bezig. Moderne voedingsmiddelen als groene smoothies en quinoa staan overigens nergens vermeld in de richtlijnen, wat ze in mijn ogen wel wat verouderd maakt.

Kwart eet gezond

Een kwart van alle mensen vanaf 4 jaar voldoet aan de richtlijn voor fruit. Ruim een kwart van de mensen eet dagelijks voldoende groente, dit geldt zowel voor mannen (28 procent) als vrouwen (27 procent). 14 procent van de mensen voldoet aan de richtlijn voor het eten van vis: iets meer vrouwen (15 procent) dan mannen (13 procent). Hoger opgeleiden voldoen vaker aan de richtlijnen voor groente en vis dan lager opgeleiden. Allochtonen voldoen vaker aan de richtlijnen voor groente en vis dan autochtonen.

Pubers eten slecht

Drie op de tien kinderen in de basisschoolleeftijd voldoen aan de richtlijnen voor groente en fruit. Weinig verrassend is dat pubers van 12 tot 16 jaar minder vaak gezond eten dan jongere kinderen. Bij de senioren boven de zeventig eet vier op de tien volgens de richtlijnen.

En jij?

Voldoe jij aan de richtlijnen? Ik niet. Ik houd niet van de meeste soorten fruit en eet het hooguit enkele keren per maand en in de winter nog minder. Wet eten we gevarieerd met elke dag verse groenten en probeer ik vaker vis te eten. Hoe zit het met jouw eetgewoonten?

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top