Koop een Koe breidt uit met varkensvlees

Koop een Koe breidt uit met varkensvlees

KoeEen jaar geleden begon een slimme ondernemer ermee: een koe pas slachten als deze verkocht is en dan het vlees verdelen onder de kopers. Je weet waar het (biologische) vlees vandaan komt, steunt een ondernemer en weet zeker dat het beest een goed leven heeft gehad. Het is een succes, en het bedrijf breidt uit met varkensvlees.

Het is een trend: eerlijk eten, weten waar je voedsel vandaan komt en tegelijk zowel het dier als de kleine ondernemer steunen. Vlees van supermarkten heeft veel in een kwaad daglicht gestaan het laatste jaar vanwege de vleesschandalen. Ik kwam zelf voor het eerst met vleespakketten in aanraking via Buitengewone Varkens. Een sympathiek project waarbij crowdfunders geld inleggen voor een varkenshouder en dan drie jaar lang een vleespakket krijgen. Laatst waren ze er weer: een doos vol met lekkere varkenslapjes voor in de vriezer. En het mooiste: we hebben de varkens zelf gezien, lekker wroetend in het gras en spelend met elkaar.

Samen kopen

Koop een Koe werkt volgens net een ander principe. Op de website van het bedrijf schrijf je in op het vlees van een koe. Je kunt zien hoeveel er al van verkocht is. Als de teller 100 procent bereikt, wordt er een koe geslacht en worden met het vlees pakketten samengesteld. Een koerier brengt die gekoeld bij de kopers thuis. In een deel van het land wordt er gratis bezorgd, de rest van het land moet bezorgkosten betalen.

Wat krijg je

Het biologische rundvlees kost 99,95 euro per pakket. In totaal weegt het vlees bij elkaar 7,2 kg en dat betekent dat het € 13,88 per kilo is. Alles zit per 2 geseald en een pakket bestaat uit 28 maaltijden voor 2 personen. De inhoud staat op de site. Je bewaart het vlees in de vriezer. Het loopt geweldig, in een jaar tijd zijn er al meer dan 300 koeien op deze manier verkocht. Het geeft aan dat er belangstelling is voor deze manier van omgaan met vlees.

Varkensvlees
De nieuwste activiteit van de ondernemer uit Baambrugge is Koop een Varken. Werkt volgens hetzelfde principe. Ook dit biologische pakket kost 99,95 euro. In totaal weegt het vlees bij elkaar 7,85 kg en dat betekent dat het € 12,73 per kilo is.

Radio-reportage

BNR had laatste een interessante radioreportage over Koop een Koe. Die kun je beluisteren via de site, het was onderdeel van de uitzending van 30 oktober.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top