Krokante uitjes uit de Airfryer

Krokante uitjes uit de Airfryer

krokante uitjesAls je uien lang verhit, worden ze zoet. Dat heet karamelliseren. Meestal gebeurt dat in de koekenpan en ben je zeker 45 minuten bezig. Ik probeerde gekaramelliseerde uitjes na te maken in de Airfryer.

Tot mijn verrassing eindigde ik niet met zachte, zoete uien, maar met krokante stukjes. Lekker over een sandwich, over de stamppot, over de rijst of wat je maar lekker vindt. En veel minder vet dan de welbekende gefrituurde uitjes uit de winkel.

Nodig voor krokante uitjes

2 uien – in halve ringen, olijfoliespray – bijvoorbeeld van Bertolli uit de supermarkt, kleine bakvorm, spatdeksel

Bereiding krokantje uitjes

  • Verwarm de Airfryer met de bakvorm erin voor op 180 graden.
  • Verdeel de ui over de bakvorm en spray er een beetje olijfolie over. Hussel alles goed door en verdeel de ui evenredig over de bodem.
  • Leg het spatdeksel op de mand en bak de ui 15 minuten.
  • Hussel de uien nog eens goed door elkaar. Verlaag de temperatuur naar 150 graden en bak de ui nog eens 15 minuten. Kijk na 10 minuten of ze al goed zijn, ze kunnen snel verbranden. De uitjes moeten eruitzien zoals op de foto.
  • Schep de uitjes als ze klaar zijn in een bakje en sluit dat goed af als de uitjes afgekoeld zijn. Warm ze voor gebruik eventueel nog op, op 100 graden.

kookboek AirfryerMeer recepten lees je in mijn onlangs verschenen boek Makkelijke gerechten uit de Airfryer. Het kost 16,85 euro ex verzendkosten en is te koop via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een lekker recept? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

4 thoughts on “Krokante uitjes uit de Airfryer

  1. Eerste poging krokante uitje s mislukt! In de kleine philips airfryer waren ze na de eerste 15 minuten al verbrand. Morgen oefenen met lagere temp en kortere tijd???

  2. Goh wat lekker met uien! En zo ontstaan er steeds meer leuke en lekkere recepten voor de airfryer. Heb nu de grillpan gekocht en ben op zoek naar recepten met de grillpan.

    1. Bij Blokker verkopen ze die, het is een soort cirkel van ‘gaas’ met een metalen rand en een klein lipje eraan. Hij past precies op de bak van de XL. Groeten, Saskia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top