Vette Hamburgers, of waarom ze in Frankrijk wel weten wat lekker is

Vette Hamburgers, of waarom ze in Frankrijk wel weten wat lekker is

Franse hamburgerWe waren in Frankrijk, op een camping. Een weekje in een schattige mobil home, zoals ze dat daar keurig noemen, Naast de etentjes buiten de deur heb ik een paar keer gekookt in de pietepeuterige keuken met mijn eigen Hollandse koekenpan. 3 keer hamburgers. Niet omdat ik niks beter wist…

Waarom hamburgers als je in Frankrijk zit, vraag je je misschien af. Om meerdere redenen. Klassiek Frans eten met paté au foie gras en andouillette (orgaanworst) spreekt ons niet zo aan. Dus wat betreft buiten de deur eten werden het de Mexicaan en wat toeristententjes. Onze accommodatie was een mobil home, oftewel een soort stacaravan met een veranda. Maar wel een nieuwe met redelijk uitgeruste keuken. Zelfs een slacentrifuge was aanwezig. Alleen geen goede messen en pannen. Daar had ik al rekening mee gehouden dus dat was verder geen probleem.

Vleesmolen mee?
Hoewel je van alles kunt kopen in de Intermarché, moest het gezien de beperkte ruimte in het keukentje eenvoudig zijn. Ik hou toevallig sowieso erg van zelfgemaakte hamburgers en had zelfs overwogen de vleesmolen in te pakken. Dat was bij nader inzien een beetje overdreven. Maar kijken wat ze daar te bieden hadden kan altijd. Naast allerlei kippen, braadstukken en barbecuepakketten viel mijn oog al snel op de voorverpakte hamburgers.

Mager of vet
Niet dat dat zo wereldschokkend spul is, op 1 aspect na: het vetpercentage stond er keurig op. Je kon kiezen uit 5 procent, 15 en 20 procent vet. Zoals ik al meerdere malen in allerlei vleesboeken ben tegengekomen, is een hamburger met 22 procent vet het lekkerst. Dan wordt ‘ie tenminste mals en krijgt hij een goede korst tijdens het grillen. We namen dus een vette burger. Op een enorm hamburgerbroodje uit het kant en klare schap, waar ze niet alleen de welbekende witte bolletjes met sesamzaad hadden maar ook ‘gourmet’-uitvoeringen die deden denken aan desem-broodjes. Met wat sla, Franse hamburgersaus en een obligate plak smeltkaas waren we erg blij.

Jumbo en AH opgelet!
Zouden ze in Nederland ook moeten doen, consumenten de keus geven. Wie mager wil, kan mager kopen. Maar wie vet wil, moet het zelf maar uitzoeken. Soms gaat smaak boven verantwoord en mager eten. Wij hebben 3 vette hamburgers gegeten, en lekker dat ze waren!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top