Enorme luchtige hamburgerbroodjes

Enorme luchtige hamburgerbroodjes

HamburgerbroodjesGek zijn we hier op hamburgers. Alleen die broodjes hè. Die van de supermarkt uit het Lang Houdbaar-schap zijn niet zo lekker. En losse bolletjes met sesamzaad eigenlijk te klein, Italiaanse bol te groot en ga zo maar verder. Zelf bakken was tot op heden een mislukking. De broodjes bleven te plat en waren heel zwaar. Maar dit weekend is het wel gelukt. Een combinatie van lang kneden en lang rijzen. Ze waren heerlijk!

Nodig:

500 gram bloem, 6 gram gist uit een zakje, 8 gram zout , 10 gram suiker, 25 gram zonnebloemolie, 1 medium ei, 275 gram melk (niet uit de koelkast, laat op temperatuur komen). Optioneel: losgeklopt ei om de bovenkant te bestrijken en sesamzaad of maanzaad om erop te strooien.

Tips voor je begint:

Brood bakken komt vrij nauw, alles staat of valt met de verhouding tussen bloem, water, gist en zout. Daarom staan alle ingrediënten in grammen aangegeven. Gebruik een keukenweegschaal! Ik heb alles in de keukenmachine met deeghaak gemaakt, met de hand kan natuurlijk ook maar dat is best zwaar.

Bereiding:

Doe de bloem en de gist in de kom en meng goed. Voeg dan de suiker, het zout, de olie, het ei en de melk toe. Kneed alles goed door elkaar. In de keukenmachine duurde dat 15 minuten. Je kunt testen of het deeg goed is. Pak een stukje deeg en trek het uit elkaar om het zo dun mogelijk te maken. Als het deeg goed is, scheurt het niet en wordt het zo dun dat je er bijna doorheen kunt kijken. Scheurt het wel, dan is het nog niet lang genoeg gekneed en moet je nog een minuut of 5 doorgaan.

Eerste keer rijzen

Maak een mooie bol van het deeg, doe een scheutje olie in een plastic kom, doe de bol erop en draai die rond zodat de hele buitenkant is bedekt. Dek losjes af met plastic of een vochtige theedoek en zet een uur weg totdat het deeg twee keer zo groot is geworden.

Nu komt een belangrijk onderdeel. Haal het deeg uit de kom en leg op een gladde ondergrond die je bestoven hebt met wat bloem. Druk het deeg helemaal plat zodat de lucht van het rijzen eruit gaat. Verdeel het deeg nu in 6 gelijke stukken.

Opbollen

Maak van elk stuk een platte rechthoek of cirkel en vouw alle zijkanten naar het midden. Het wordt een soort knoedeltje nu. Pak het in je hand met de vouwkant omlaag en beweeg in rondjes over je aanrecht of snijplant zodat het mooie ronde, hoge bolletjes worden. Doe dat met alle stukken en leg ze op een bakplaat met bakpapier of een siliconen vel erop. Bedek met folie en zet weg om te rijzen op kamertemperatuur. Laat een uur of 2 staan.

Nog eens rijzen en dan… afbakken

Verwarm tegen het einde de oven voor op 230 graden (heteluchtoven 210 graden). Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van de bolletjes ermee. Strooi en dan sesamzaad of ander zaad over. Je kunt ze dan gaan bakken, ongeveer een kwartier. Ik heb na een minuut of 5 de oven wat teruggedraaid naar 210 graden want ze werden best donker. Aan het einde van de baktijd uit de oven gehaald en laten afkoelen. De bolletjes die ik niet nodig had heb ik ingevroren, in de oven opwarmen en ze worden weer lekker!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top