Gekruide hartige aardappelpuree

Gekruide hartige aardappelpuree

AardappelpureeBen jij ook zo gek op aardappelpuree? Ik wel, liefst van die hele romige met een flinke klont boter. Geen melk, daar kan ik niet tegen. Alleen de smaak, meestal net iets te flauw. Behalve als je het op mijn nieuwe manier doet. Je roert wat specerijen door je puree na het stampen en ineens heb je aromatische, hartige aardappelpuree op je bordje.

Voor aardappelpuree heb je (iets) kruimige aardappels nodig, die je met koud water opzet. Vanaf het moment dat het water kookt, reken je 20 minuten. Dan prik je met een mes in de grootste aardappel. Als die zacht is, zijn ze goed. Vandaag waren mijn aardappeltjes echter pas na 24 minuten goed. Dat kan dus ook.

Je mag NOOIT een mixer gebruiken voor lekkere puree. Dan wordt de boel slijmerig omdat je de zetmeelcellen kapot jast met je mixer. Gebruik een pureeknijper (goedkoop bij Ikea) en anders desnoods een stamper.

Nodig voor 2:

650 gram geschilde (iets) kruimige aardappels, zout of bouillonblokje, halve theelepel korianderpoeder, halve theelepel gemalen komijnzaad, halve theelepel chilipoeder (ik had nog chipotlepoeder liggen), halve theelepel zout, klont boter.

Aardappelpuree bereiden

  • Zet de aardappels op met koud water en wat zout of een bouillonblokje. Breng aan de kook en laat 20-25 minuten koken tot de aardappels gaar zijn.
  • Doe de specerijen en het zout in een apart bakjes of schoteltje en leg daar de flinke klont boter bij.
  • Giet de aardappels af en schep ze meteen met een paar tegelijk in de pureeknijper. Er komen kleine straaltjes puree uit als je knijpt.
  • Leg de klont boter en de specerijen op de eerste lading aardappelpuree.
  • Werk snel en pureer alle aardappels in je pannetjes.
  • Roer de smeltende boter en de kruiderij door de aardappelpuree en dien meteen op.
  • Je kunt de boel eventueel ook nog op laag vuur opwarmen, maar het brandt snel aan.
Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top