Flammkuchen: witte pizza met snijbiet en roomkaas

Flammkuchen: witte pizza met snijbiet en roomkaas

flammkuchen met snijbietEen aantal keer per jaar verstuurt bureau De Kroon op het Werk de zogeheten Foodybox naar Nederlandse bloggers. Met producten uit de box maakte ik flammkuchen: witte pizza met uien en spek. En snijbiet uit eigen achtertuin.

In de zomerse Foodybox zaten in totaal 12 producten, van alles wat. Zo was er kant-en-klaar pizzadeeg van Tante Fanny uit het koelvak. Een rol met pizzadeeg die je naar eigen smaak belegt en in 10 minuten afbakt in de oven. Heel handig. Ook kreeg ik roomkaas in een spuitzak van Zuivelmakers. Een wat stugge naturel roomkaas. Ik combineerde deze twee producten tot flammkuchen: een gerecht dat trendy is geworden de laatste jaren. Het is pizza met crème fraîche, uien en spek. Dat is de basis. Ik vulde het aan met snijbiet uit eigen tuin. Een voormalige vergeten groente, doet het meest denken aan bietjes zonder knol. De bladeren lijken op wilde spinazie en smaken rauw ook een beetje naar bieten. Je kunt het eten als salade, roerbakken of op deze flammkuchen doen.

Voor het spek heb ik een mooi stukje zuurkoolspek genomen, eentje waar de roze en witte lagen zich netjes afwisselen. Ik sneed er repen van en daarvan kleinere reepjes die rauw op de pizza gingen.

Toevallig hebben we al jaren een pizzasteen liggen die we af en toe gebruiken, maar als je die niet hebt bak je de pizza gewoon op de bakplaat in de oven. Die zet je zo heet mogelijk; bij ons is dat 250 graden.

Nodig voor 2 personen

1 verpakking Tante Fanny kant-en-klaar pizzadeeg uit het koelvak, roomkaas (van de Zuivelmakers of je eigen favoriete merk), stukje zuurkoolspek – in reepjes, 2 uien – in ringen, paar bladeren snijbiet of handvol verse spinazie – gewassen en in stukken

Bereiding flammkuchen

  • Verwarm de pizzasteen in de oven voor op de hoogste stand. Of verwarm een bakplaat voor als je geen pizzasteen gebruikt.
  • Rol het pizzadeeg uit op een stuk bakpapier en verdeel het deeg er netjes over.
  • Bestrijk met roomkaas. Zorg dat er overal genoeg zit, maar het moet geen dikke laag worden. Denk aan hoe dik je roomkaas op een enkele boterham zou smeren.
  • Verdeel de reepjes spek, de uiringen en de snijbiet of spinazie gelijkmatig over de flammkuchen.
  • Bak de flammkuchen in de oven gedurende 10 minuten. De randen worden goudbruin en de spekjes bakken uit.

Lekker met een salade met de resterende snijbiet of spinazie, met rauwe ui en wat uitgebakken stukjes zuurkoolspek. Wij hadden er Cardini’s Caesar Dressing bij, die zat ook in het pakket en smaakt prima hierbij.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top