Polenta sterren uit de Airfryer: spotgoedkoop en spannend

Polenta sterren uit de Airfryer: spotgoedkoop en spannend

Sterren van polentaPolenta is spotgoedkoop, snel klaar en enorm veelzijdig. Maak er eens sterren van in de Airfryer. Goed voor de huishoudportemonnee en exotisch op tafel bij het avondeten.

De eerste keer dat ik frietjes van polenta maakte, probeerde mijn man te raden wat het was. Aardappel? Nee, dat was het dus niet. Maar de smaak komt in de buurt, alleen iets zoeter. Polenta is een gerecht uit Italië, dat daar bij de maaltijd wordt gegeten. Meestal als een soort pap, maar polenta kan ook gebakken worden en dan is hij lekker krokant en fijn van smaak. Polenta maak je van maismeel, dat je mengt met water of bouillon. Traditionele polenta moet je wel 40 minuten koken onder voortdurend roeren tegen het aanbranden. Tegenwoordig zijn er soorten te koop die veel sneller klaar zijn, al blijft veel roeren nog steeds nodig. In dit recept kook je polenta, laat je hem opstijven en bak je hem af in de oven. Je kunt er trouwens ook frietjes van maken, hoe dat moet lees je in dit recept.

Nodig voor 2 personen

Klontje roomboter, 150 gram polenta, 800 ml koud water, 100 gram geraspte harde kaas, zoals Old White van Old Amsterdam, paprikapoeder, zout en peper

Bereiding polenta

 • Bekleed een brede schaal of braadslede met plasticfolie.
 • Smelt de boter in een pannetje en voeg de polenta toe.
 • Schep om en voeg het water er in ongeveer 4 keer aan toe, waarna je flink blijft roeren totdat de massa dik wordt. Kook onder veelvuldig roeren zolang als op de verpakking staat.
 • Breng goed op smaak met zout, peper en paprikapoeder tegen het einde van de kooktijd. Polenta wordt snel flauw.
 • Haal de pan van het vuur en roer de kaas door de pap.
 • Stort de gele massa in de schaal, strijk de bovenkant glad en laat volledig afkoelen. Het mengsel stijft op.
 • Til het koude mengsel met folie en al uit de schaal. Snijd er de vormen van die je leuk vindt, bijvoorbeeld frietjes of sterren.
 • Spray wat olijfolie over de sterren aan de boven- en onderkant.
 • Verwarm de Airfryer op 200 graden.
 • (Ik gebruikte twee mandjes, eentje om voor te verwarmen en eentje om de polenta vast in klaar te leggen. Toen de Airfryer klaar was met voorverwarmen haalde ik het lege mandje eruit en legde het mandje met polenta erin Heb je maar één mandje, verwarm de Airfryer dan niet voor maar doe de sterren er dan koud in en bak ze wat langer).
 • Bak de polenta 18 minuten op 200 graden (of wat langer als je ze er koud in hebt gedaan).

Lees ook

Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
Airfryer voor beginners: gevogelte en groente

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top