Krokante frites van polenta uit de Airfryer

polenta uit de AirfryerHet lijkt wel een wonder. Van het poederige polenta maak je met de Airfryer krokante frietjes. Lekker als bijgerecht bij een bijzondere maaltijd.

Net als veel andere mensen wist ik niet zo goed wat polenta is en wat je er nu eigenlijk mee kunt maken. Als een hele tijd lag er een zakje van in de voorraadkast. Ik wist dat het gemalen mais is, en dat je er een soort pap van kunt maken. Ik vond dat niet echt lekker klinken dus had er nog nooit wat mee geprobeerd. Tot ik hoorde dat je die pap niet zo moet eten, maar moet laten opstijven en dan grillen. Het wordt dan krokant van buiten en zacht van binnen. Een beetje zoals een frietje. In de Airfryer ging dat meer dan uitstekend. De polenta-frietjes gingen er zacht en slap in en kwamen er knapperig weer uit. Je eet dit als bijgerecht, in plaats van aardappel. Per keer kun je een portie voor twee personen bakken. Ben je met meer, dan moet je of meerdere keren bakken of ze warm houden in de oven.

Wat is polenta

Maar eerst wat uitleg. Polenta is maisgriesmeel, oftewel gemalen mais. Het wordt gekookt met water tot een soort gele korrelige custard. In Italië was het van oorsprong een gerecht voor arme mensen, maar tegenwoordig wordt het in de betere restaurants ook bij de maaltijd opgediend. Er zijn grofweg twee soorten te koop: een snelkookvariant die na een paar minuten klaar is en eentje waarbij je twintig minuten moet roeren als het water kookt. Ik heb de snelkookvariant gebruikt. De exacte instructies staan op de verpakking, in dit recept vind je dus hoe de snelle variant wordt klaargemaakt. Je kunt het best een paar uur van tevoren al beginnen want de polenta moet helemaal koud zijn voor je er frietjes van kunt snijden.

Nodig voor vier personen

150 gram polenta (snelkook), 850 gram water (dat komt overeen met 1 kop polenta en vier koppen water), half groentebouillonblokje, handjevol geraspte kaas, 1 medium springvorm, kleine braadslede of andere lage bakvorm – bekleed met bakpapier, wat bloem, peper en specerijen naar smaak, olijfoliespray

Polenta bereiden

  • Los het bouillonblokje op in het water (kan eventueel op het fornuis).
  • Voeg de polenta toe en roer goed.
  • Breng aan de kook en laat een minuut of 4-5 zachtjes koken terwijl je blijft roeren.
  • Zet de warmtebron uit en roer de kaas door de polenta heen. Breng eventueel op smaak met wat zout.
  • Stort de polenta in de bakvorm en laat helemaal afkoelen. Zet het indien nodig een tijdje in de koelkast om op te stijven.
  • Snijd de opgesteven polenta voorzichtig in frietjes. Bij mij ging dat het beste door er reepjes vanaf te snijden en die dan in de lengte te halveren. Wentel elk frietje door wat bloem en leg voorzichtig in het mandje. Let op: ze breken gemakkelijk dus ga voorzichtig te werk.
  • Bestrooi met wat peper en andere specerijen die je lekker vindt. Dit kan ook vlak voor het serveren als de specerijen niet goed tegen verhitting kunnen. Paprika kan bijvoorbeeld bitter worden.
  • Spray wat olijfolie over de frietjes aan de boven- en onderkant.
  • Verwarm de Airfryer op 200 graden. (Ik gebruikte twee mandjes, eentje om voor te verwarmen en eentje om de frietjes vast in klaar te leggen. Toen de Airfryer klaar was met voorverwarmen haalde ik het lege mandje eruit en legde het mandje met polenta erin Heb je maar één mandje, verwarm de Airfryer dan niet voor maar doe de frietjes er dan koud in en bak ze wat langer).
  • Bak de polenta 18 minuten op 200 graden (of wat langer als je ze er koud in hebt gedaan).
  • Controleer tegen het einde of de frietjes mooi knapperig en krokant zijn. Serveer direct, als ze afkoelen worden ze wat slappen. Lekker met ketchup en knoflookmayonaise.

Meer recepten?

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.