Cake met courgette en citroen uit de Airfryer

Cake met courgette uit de AirfryerGebak met een gezonde twist. Zo kun je deze cake met courgette uit de Airfryer wel noemen. Niet een heel voor de hand liggende combinatie, maar wel iets bijzonders. Lees verder voor dit Airfryer recept.

HEET NIEUWS: mijn zelfgeschreven kookboekje voor de Airfryer is verschenen. Je leest er meer over in dit bericht.

Vorig jaar ging de courgetteplant in de moestuin heel snel dood. Denk dat we er misschien twee courgettes vanaf gehaald hebben en daar bleef het bij. Aangezien biologische, handgeplukte courgettes uit eigen tuin heel lekker zijn, hebben we dit jaar drie zaadjes geplant. Daar zijn drie planten uit gekomen van zo’n meter doorsnede. Twee met gele courgetten en eentje met gestreepte exemplaren. Lekker hoor. Maar ze groeien zo hard… er komen momenteel wel tien courgettes per week vanaf. Na soep maken en roerbakken heb je het wel gehad qua inspiratie.

Vorige week zat ik op de site van Daily Mail te kijken, en daar stond een leuk artikel over het boekje Spiralize Now (dat binnenkort in Nederland uitkomt). Het ging erover of je een heel avondmaal kunt maken met een spiraalsnijder, een apparaat om groenten en fruit in spiralen te snijden, zodat ze lijken op noedels of spaghetti. Toevallig heb ik zelf al een tijdje zo’n apparaat in huis. Als toetje stond in het artikel een recept voor courgettetaart. Dat klinkt erg gezond en niet zo lekker. Ik wilde het toch proberen. Met zo veel courgettes op het aanrecht kon het in het ergste geval mislukken en zou ik er daarna nog vier hebben liggen om ander eten mee te maken. Je raadt het al: de cake met courgette was hartstikke lekker en heel gemakkelijk te maken in de Airfryer. Ik heb een Airfryer Xl, heb je een andere Airfryer, bak de cake dan iets langer en controleer elke keer met een prikker of de cake al gaar is.

Nodig voor 1 ronde cake voor 6-8 personen

Voor de cake: 1 kleine courgette, 1 grote citroen, 2 kleine eieren, 100 gram zachte boter, 100 gram kristalsuiker, 100 gram zelfrijzend bakmeel, 35 gram bruine basterdsuiker
Verder: 1 springvorm van 20 centimeter doorsnede, bakpapier

Bereiding cake met courgette uit de Airfryer

  • Begin met de citroen. Leg die in een kom en schenk er kokend water op. Zorg dat de citroen helemaal onderstaat.
  • Laat de citroen een paar minuten staan. Haal hem er dan uit en boen hem helemaal schoon met een schuursponsje. Zo verwijder je de waslaag. Heb je een biologische citroen? Dan hoeft dit niet.
  • Rasp de schil van de citroen en doe die in een mengkom. Voeg de zachte boter toe en de kristalsuiker.
  • Mix de boter, suiker en rasp een paar minuten zodat je een lichtgekleurd, zacht mengsel krijgt.
  • Snijd de zijkanten van de courgette. Rasp de courgette of haal hem door de spiraalsnijder. Zorg dat je kleine stukjes hebt, grote stukken of slierten zijn niet lekker in je mond.
  • Voeg het bakmeel toe aan het mengsel en mix even. Schep dan de courgette door het beslag en roer het goed door met een lepel of spatel.
  • Bekleed de bodem van de springvorm met het bakpapier. Spatel het cakebeslag in de vorm en strijk e bovenkant glad, dat gaat het best met vochtige vingers.
  • Verwarm de Airfryer op 165 graden. Bak de cake 20 minuten in het mandje.
  • Pers intussen de citroen uit en doe het sap met de basterdsuiker in een pannetje. Breng aan de kook op het fornuis, zet het vuur uit en roer goed door.
  • Controleer na 20 minute of de cake gaar is door er een prikker in te steken. Komt de prikker er schoon uit, dan is de cake gaar.
  • Haal de cake uit de Airfryer. Prik met de achterkant van een gebaksvorkje of met eetstokjes 15 gaatjes in de cake, tot aan de bodem toe.
  • Schenk het mengsel van citroensap en suiker op de cake, over de gaatjes. Laat intrekken.
  • Laat de cake in de vorm afkoelen. De cake met courgette is plakkerig en lekker smeuïg. Ingepakt in plasticfolie kun je hem in de koelkast een paar dagen bewaren.

Vind je dit een lekker recept? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.