Ouderwetse macaroni met rode saus

macaroni

Macaroni met gehakt en rode saus: wie is er niet groot mee geworden. Laat het zakje kruidenmix voor wat het is en maak deze gezonde, voedzame variant.

Vroeger, in de jaren tachtig, kregen we vaak macaroni als avondeten. Mijn moeder maakte dat zoals iedereen dat toen deed: met een zakje mix voor macaroni, gehakt of Smac en een zak soepgroenten. Als kind smulde ik ervan, maar toen ik zelf ging koken, werd het iets uit het verleden. Macaroni is een Nederlandse uitvinding, dat kennen ze in Italië niet. Net als Hollandse post verdween het uit mijn kookrepertoire. Tot mijn kersverse man vroeg of ik macaroni wilde maken. Want dat vindt ‘ie zo lekker. Dat kon uiteraard niet geweigerd worden. Dus werd het macaroni. Naar ouderwets recept, zonder voorverpakte kruidenmix, met rode saus.

Nodig voor 4 volwassenen

2 uien – gesnipperd, 2 flinke tenen knoflook – geperst of geraspt, 2 eetlepels olie, 125 gram magere spekreepjes, 4 kipsaucijzen – vel eraf en worst eruit geknepen, 1 eetlepel Italiaanse kruiden, 500 gram passata, 1 klein blikje tomatenpuree, halve zak voorgesneden macaroni-groentenmix, 400 ml water, snufje zout, 320 gram volkoren macaroni, geraspte kaas (voor over de macaroni)

Bereiding macaroni

  • Verhit de olie in een hapjespan. Fruit de uien een minuut of 4 en voeg dan de knoflook toe. Warm een minuutje door. Voeg de spekjes toe en laat ongeveer 5 minuten uitbakken op middelhoog vuur.
  • Giet de inhoud van de pan af met een zeef en zet de pan met inhoud terug op het vuur.
  • Voeg het worstvlees toe en bak dat rul, door met een (houten) stapel het gehakt los te maken tijdens het bakken. Zie je geen roze meer? Voeg dan de macaroni-groenten, de passata, de tomatenpuree en de Italiaanse kruiden toe.
  • Meng alles goed. Voeg het water toe en breng de inhoud van de pan aan de kook.
  • Als de saus borrelt, zet je het vuur laag. Laat met het deksel op de pan ongeveer een uur pruttelen op laag vuur. Haal het laatste kwartier het deksel van de pan.
  • Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim water met een snufje zout. Giet af en doe terug in de pan.
  • Meng de saus door de hete macaroni. Dien meteen op. Bestrooi met geraspte kaas naar smaak.
  • Wil je meer groenten erin? Voeg dan de rest van de groenten 10 minuten voor het einde toe. Hou wel de verhouding tussen saus en groenten in de gaten, het moet wel lekker blijven.

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.