Amerikaanse aardappelkroketjes

Aardappelkroketjes uit de AirfryerIn de VS zijn ze er gek op: tater tots. Een soort aardappelkroketjes van geraspte aardappel. In de Airfryer maak je ze gemakkelijk zelf met dit recept. Leuke verrassing voor bij een barbecue met Amerikaans thema.

Ik lees veel buitenlandse kooktijdschriften via de app Zinio. Om inspiratie op te doen en te kijken wat er nieuw is op eetgebied in het buitenland. In verschillende bladen kwam ik deze week tater tots tegen. Ik dacht dat het een gerecht voor kinderen was, maar dat klopte niet. Na wat googlen bleek dat tater tots een bijgerecht zijn gemaakt van voorgekookte geraspte aardappel. Meestal in de vorm van aardappelkroketjes, maar dan met de structuur van rösti. Krokant van buiten en zacht van binnen. De aardappelkroketjes worden meestal gefrituurd, maar ik vermoedde dat het in de Airfryer ook heel goed zou gaan.

Welk recept

Het zoeken naar recepten was wat lastiger. Er blijken allerlei varianten te zijn. Met ei, zonder ei, met bloem, zonder bloem, olie erbij of niet. Gemeenschappelijke factor: vastkokende aardappels die worden voorgekookt. Om te kijken welk recept het best werkt, heb ik er een aantal geprobeerd. Het goede nieuws: ze waren allemaal gelukt. Alleen sommige beter dan andere. Hier het recept voor de tater tots die het best smaakten en er het mooist uitzagen. In dit recept maak ik er trouwens balletjes van, maar als je liever kroketjes vormt is dat natuurlijk ook prima.

Nodig voor 2-3 personen

500 gram geschilde vastkokende aardappels (gewicht na schillen), 1 theelepel zout, 1 klein ei, 1 eetlepel olie, 1 eetlepel bloem, kruiden of specerijen (naar smaak)

Bereiding aardappelkroketjes

  • Doe de aardappels in een pan en giet er zoveel koud water bij dat ze net onderstaan.
  • Zet de pan op het fornuis en breng het water aan de kook. Laat de aardappels vanaf het moment dat het water kookt 10 minuten koken.
  • Giet de aardappels af en laat ze wat afkoelen.
  • Rasp de aardappels met een grove rasp boven een kom. Dat is een beetje een plakkerig werkje. Was je handen en de rasp tussendoor, dat helpt.
  • Roer de olie, bloem, zout, ei en eventueel de kruiden (ongeveer 1 eetlepel) door de aardappels. Je krijgt een tamelijk plakkerig mengsel, dat lijkt op vochtige rösti.
  • Vorm met je handen kleine balletjes van het mengsel. Dat gaat het gemakkelijkst als je je handen vochtig maakt. Niet te nat, anders worden de bolletjes te vochtig.
  • Verwarm de Airfryer voor op 180 graden.
  • Leg de balletjes voorzichtig in de mand. Bak ze ongeveer 12 minuten en draai ze halverwege om. Let op: ze kunnen een beetje aan de mand vastplakken, dus ga voorzichtig te werk. Als je minder balletjes maakt, is de baktijd korter.
  • Dien meteen op, als de aardappelkroketjes afkoelen worden ze zachter. Nog steeds erg lekker trouwens, ik lust ze zelfs koud!

Meer over de Airfryer?

Airfryer kookboekIk heb een boek geschreven! Makkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

One thought on “Amerikaanse aardappelkroketjes

  1. Een van mijn Amerikaanse schoonzussen gaf me een tip voor het maken van de tater tots. Het mengsel in een spuitzak doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.