Gehaktballen grillen in de Airfryer

gehaktballen uit de AirfryerWeet je wat ik een van de geweldigste eigenschappen van de Airfryer vind? Dat gehaktballen er zo lekker uitkomen. Een heerlijk bruin korstje, mooi stevig en met een heerlijk rul binnenste. Gebruik jij meestal een zakje gehaktkruiden voor je ballen? Probeer dan dit recept eens.

Iedereen heeft wel een eigen recept voor gehaktballen. Van moeder op dochter doorgegeven, zelfbedacht of gewoon lekker gemakkelijk met wat kruiden uit een zakje. Ik vind gehaktballen het lekkerst als ze gebakken zijn. In een pan sudderen in jus, dat hoeft voor mij niet zo. Daar worden ze alleen maar zacht van. Het recept voor deze gehaktballen is niet moeilijk, en je kunt alle ingrediënten gewoon in de supermarkt kopen. Het resultaat zie je op de foto: mooie bruine gehaktballen die lekker hartig op smaak zijn. Past overal bij, ondanks de oosterse ingrediënten zit er geen specifiek Aziatische smaak aan.

Nodig voor 4 gehaktballen

500 gram gemengd ongekruid gehakt, 5 eetlepels oestersaus, 1 eetlepel sojasaus (geen ketjap!), 1 teen knoflook – geperst, 1 ui – fijngesneden of geraspt, 2 handjes vol paneermeel

Bereiding

  • Haal het gehakt uit de verpakking en doe het in een kom.
  • Schep de oestersaus en de sojasaus erbij, voeg de ui, knoflook en het paneermeel toe.
  • Kneed goed, zeker een paar minuten. De structuur van het gehakt knapt daar enorm van op. Als je het lekker vindt, kun je ook wat gesneden bladpeterselie toevoegen. Ik had zelf nog wat diepgevroren peterselie uit een strooibus liggen, dus gebruikte ik daar een restje van.
  • Vorm met je handen vier even grote ballen en maak ze mooi rond. Leg de ballen minimaal een half uur afgedekt in de koelkast om te rusten.
  • Verwarm de Airfryer voor op 200 graden.
  • Leg de ballen in het mandje en bak ze 8 minuten. Let op: hierbij kan veel rook uit de Airfryer komen door vet dat in de bat druipt of tegen het element spettert. Zet de Airfryer buiten neer als je dit vervelend vindt. Je kunt ook de temperatuur wat lager zetten, controleer dan de gaarheid aan het einde wel goed.
  • Als het belletje gaat, verlaag je de temperatuur naar 150 graden. Bak de ballen nog eens 7 minuten.

Kijk uit als je de ballen uit het mandje haalt, je brandt je gemakkelijk als je niet oplet. Serveer meteen! Mocht je een bal overhouden, leg die dan in een zakje in de koelkast. De dag erna lekker op brood! Wij aten deze gehaktballen met kruimige aardappels met jus en geroosterde knolselderij.

Meer over de Airfryer?

Airfryer kookboekIk heb een boek geschreven! Makkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

13 thoughts on “Gehaktballen grillen in de Airfryer

    1. Hi Willem, bedankt voor je reactie. Een Actifry is op zichzelf een heel ander apparaat dan de Airfryer. Je kunt natuurlijk deze gehaktballen maken en daarna afbakken zoals je zelf wilt. Het zou in de Actifry ook mogelijk moeten zijn, alleen kan ik je niet helpen bij de bereidingstijd. Dat is denk ik een kwestie van veel uitproberen. Veel succes gewenst en eet smakelijk! Groeten van Saskia

    1. Hi Thea, de prijs is ex. verzendkosten. Bol.com doet net of die gratis zijn, maar dat is niet zo. De portokosten van een pakketje zijn tegenwoordig bijna 4 euro, dat verklaart het verschil. Bij uitgeverij Boekscout komen die kosten er ook bij als je een boekje bestelt, alleen via de boekhandel niet. Groetjes en succes! Saskia

  1. He kookboek aangeschaft, staan leuke recepten in. Heb citroencake al gemaakt. Heerlijk! Jammer dat de testen inderdaad altijd over friet gaan. Die ik overigens ook lekker vind uit de airfryer

  2. Tegen het roken kun je ook bakpapier onder in het mantje leggen. Ideaal bij hamburgers en wij gaan nu ballen proberen. Ballen een beetje pletten helpt natuurlijk de gaartijd te verlagen ????

  3. Sinds wij onderin de airfryer een stuk zilverfolie leggen, en een stuk “gaas” , op maat geknipt voor het mandje van de airfryer, boven op het klaar te maken stuk vlees leggen, hebben we geen rookontwikkeling meer. Ideaal!
    Dat gaas, dat is speciaal voor barbeques e.d. Na gebruik gewoon in de vaatwasser……..klaar!

  4. Dit vind ik toch een geweldig recept…! In een woord, verukkelijk!!
    Mijn gezin smult van deze zachte gehaktballen met knapperig
    korstje. De smaakmakers in deze ballen zijn er maar weinig, heel eenvoudig, maar zeer doeltreffend, want laten we eerlijk zijn, ook in de koekenpan gebraden zou dit heerlijk smaken. Maar de airfryer zet het allemaal op een hoger plan en bij mij ook nog zonder rookontwikkeling! (Ik heb trouwens de goedkoopste ‘hetelucht friteuse’ van Inventum).

  5. Zelf bak ik de ballen op een bijgekocht bakplaatje , geen rook oid. E ht heerlijk uit de airfryer enne alleen maar vet eruit ipv toevoegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.