Review: grillplaat voor de Airfryer

Review: grillplaat voor de Airfryer

Grillplaat voor de AirfryerNa ruim twee jaar grillen met de Airfryer, kocht ik een grillplaat. Om minder schoon te hoeven maken. Hoe bevalt deze na een week in gebruik?

Al ruim twee jaar heb ik een Airfryer Avance van Philips. Hij is een paar keer stuk geweest, en weer gemaakt. Ik gebruik hem bijna elke dag, voor broodjes, vlees, groenten, aardappels en zelfs om mee te bakken. Maar altijd in het mandje. Dat overigens ook al twee keer is vervangen.

Vies mandje

Net als de meeste mensen met een Airfryer, maak ik het mandje na elkaar keer gebruiken schoon. Althans: na het opwarmen van broodjes niet, maar wel na bereidingen waarbij hij vies wordt. En toch ziet het mandje eruit alsof hij nog nooit een sopje heeft gezien. Doffe plekken in de coating, aangekoekte randje die er niet meer af willen en andere zooi die zich er niet af laat poetsen. Helaas.

Toen had ik een soort brainwave: waarom koop ik geen grillplaat? Die is weliswaar niet enorm groot, maar het oppervlak komt wel overeen met de bodemmaat van het mandje. En er zit een goede anti-aanbaklaag op. Wat googlen leerde me dat hij het goedkoopst was bij Mediamarkt hier, namelijk 42 euro. Vorige week heb ik hem gekocht.

Hoe bevalt de grillplaat?

De grillplaat is nu een week in gebruik. En het mandje staat al een week op een kastje. Oftewel: die heb ik niet meer gebruikt. De grillplaat heeft al zijn werk gedaan met hamburgers, gehakt, verse worst, broodjes, varkenshaas en bloemkool. En alles ging geweldig! Omdat je de Airfryer voorverwarmt met de grillplaat erin, is deze heet als je er bijvoorbeeld vlees op legt. Dat schroeit meteen dicht. Je hoeft het vlees dus niet om te draaien.

Soms wordt gezegd dat je met de grillplaat iets langere baktijden moet aanhouden, omdat hij minder lucht laat circuleren vanwege de kleine gaatjes. Dat heb ik echter nog niet gemerkt, de normale baktijden waren prima.

Na afloop laat je de Airfryer met de grillplaat afkoelen. En dan haal je er een vochtige doek overheen of spoel je hem af in een sopje. De aanbaksels, en die waren er genoeg, laten zich er gemakkelijk vanaf vegen. Ik ben tevreden, sterker nog: razend enthousiast.

Let goed op

Mocht je ook een grillplaat overwegen voor je Philips Airfryer, let dan wel goed op de maat: voor de Avance (XL) heb je grillplaat HD9911/90 nodig. Voor de kleinere Viva-Airfryer is grillplaat nummer HD9910/20 geschikt. Hier lees je de beschrijving van Philips. En hier staat ‘ie op de site van Mediamarkt.

Lees ook

Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
Airfryer voor beginners: gevogelte en groente

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

8 thoughts on “Review: grillplaat voor de Airfryer

 1. Mandje is voor patat of meerdere kroketten frikandellen bitterballen ect,er is meer luchtcirculatie met mandje, de grill is voor bijv 2 kroketten vlees vis groenten ect dan droogt het ook minder snel uit dan met mandje en hitte meer direct op het produkt zelf.

 2. Ik heb zelf een grilplaat gemaakt van een plaatje geperforeerd RVS plaat van 2,5 mm dik.
  Met één zijde 90 graden opgebogen, en het handvat van een oud mandje er aan geschroefd.
  Randen ff met een vijl “ontscherpen”.
  De perforatie bestaat uit gaatjes van 8X8 mm. Kan dus heerlijk geschuurd worden .
  Groetjes, Rinus

 3. Als ik kipvleugeltjes in de airfryer bak begint de airfryer te roken als een schoorsteen bij het roostertje achterop de fryer, zelfs het brandalarm ging af, iemand ook hiermee problemen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top