Review: krokante aardappels uit de Airfryer

Review: krokante aardappels uit de Airfryer

Celavita aardappelsHet is best lastig om voorverpakte aardappels echt goed krokant te krijgen in de Airfryer. Een nieuw product van Celavita belooft knapperige krieltjes. Klopt dat echt?

In de bijna twee jaar dat ik de Airfryer Avance Xl van Philips heb, zijn er al tientallen producten in bereid. Sommige speciaal voor de Airfryer, zoals snacks, en sommige gewoon al improviserend. Soms leidde dat tot lekker resultaten (cupcakes) en soms tot wat minder prachtig uitziend lekkers (Van Dobben-kroket). Gewoon proberen, denk ik elke keer als ik wat nieuws tegenkom. Het ergste wat kan gebeuren, is dat het mislukt.

Met voorverpakte aardappels heb ik wisselende ervaringen. Frietjes, van het type dat doorgaans in transparante plastic zakken wordt verkocht, lukken meestal wel aardig. Echt bruin worden ze niet, maar wel krokant en een duidelijk lager vetgehalte dan gefrituurde friet.

Aardappels krokant bakken

Aardappelbolletjes, -blokjes, -schijfjes of wat voor vorm dan ook, is een ander verhaal. Ik heb ze lang gebakken, kort gebakken, op hoge temperatuur, eerst laag, dan hoog – vaak werden ze toch een beetje taai, en in elk geval niet (lang) krokant.

Vanmorgen zag ik bij de Albert Heijn een nieuw product van Celavita: Krokante Mini-Krieltjes. Niet helemaal goed gespeld (juist is: minikrieltjes) maar wel de moeite van het proberen waard, dacht ik. Op de verpakking staat dat de aardappels zijn voorgegaard en een beetje zijn gepaneerd. Ik besloot ze te proberen. Op de verpakking staat dat je ze met wat boter of olie moet bakken, maar dat deed ik natuurlijk niet. We hebben de Airfryer niet om extra vet te gebruiken!

Krieltjes bereiden

De Airfryer werd voorverwarmd op 180 graden. Ik knipte de verpakking open en schudde de aardappels in het mandje van de Airfryer. Wat opviel, was dat ze een beetje aan elkaar bleven zitten. Dat komt vast door het extra laagje aan de buitenkant. Ik besloot ze 15 minuten te bakken. Halverwege een keer omschudden, zoals je vast al bent gewend. Dat ging ook een beetje lastig, de aardappels plakten nog steeds aan elkaar en ik heb ze uiteindelijk met een lepel losgeroerd.

Conclusie: wel of niet krokant?

Na een kwartier waren ze klaar. Tot mijn blije verbazing rolden ze gemakkelijk het mandje uit. Toen was het tijd om te proeven. En inderdaad: ze waren krokant. En dat bleven ze ook, tijdens het eten. Pas toen we de laatste balletjes soldaat maakten, waren ze wat minder krokant geworden. In een zak zit 400 gram, dat is genoeg voor 2 personen. Ik betaalde 1,49 euro voor een zak bij AH.
b

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het vorig jaar geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top