Recept rabarber verwerken voor beginners

Recept rabarber verwerken voor beginners

recept rabarberIk was altijd een beetje bang van rabarber. Ze deden me denken aan bleekselderij, en daar ben ik niet zo dol op. De compote die veel mensen ervan maken, vond ik wel lekker. Tenminste, als die niet te zuur was. Het werd dus hoog tijd om zelf wat stengels te kopen en ze te verwerken. Het resultaat was lekker, het was makkelijk en voor iedereen te doen. Hoog tijd om dit voor een recept rabarber verwerken voor beginners.

Rabarber kun je kweken in je eigen tuin. Mij is dat nog niet gelukt, de zaaisels kwamen niet op. En misschien maar goed ook. De planten nemen namelijk best veel plek in, met enorme bladeren. Je gebruikt alleen de stengels. Vanaf 24 juni mag je ze niet meer eten, er zit dan te veel oxaalzuur in de stengels en dat onttrekt kalk aan je lichaam.

Recept rabarber

Ik kocht een bosje stengels bij Albert Heijn. Het waren er een stuk of vijf. De jonge kun je zo gebruiken, de oude moet je schillen. Ik wist het verschil niet en heb ze voor de zekerheid allemaal geschild. Dat komt neer op het afsnijden van beide kontjes en dan met je vingers de buitenste laag met draden eraf trekken. De hele rabarber bestaat uit draden dus wees niet te enthousiast. Ik hield 700 gram rabarber over.

Na het schoonmaken snijd je de rabarber in stukken van een paar centimeter lang. Was ze in een vergiet. Verhit een flinke klont boter in een pannetje en voeg er twee opgehoopte lepels bruine basterdsuiker aan toe (en met opgehoopt bedoeld ik: zo veel als er op de lepel past. Laat de boter smelter op laag vuur en voeg de rabarber toe. Giet er dan een scheut water bij zodat de bodem onder water staat en breng aan de kook.

Rabarber afgieten

Laat de rabarber ongeveer 20 minuten koken totdat de stengels zacht zijn geworden. Het ziet er dan uit als bruinige compote. Laat afkoelen en gebruik dan een zeef om de rabarber af te gieten. Er zit veel te veel vocht bij. Ik heb het flink aangedrukt met een houten lepel om het vocht eruit te krijgen. Daarna heb ik het overgedaan in een plastic bakje en in de koelkast gezet. Proef of je hem zoet genoeg vind. Je kunt extra suiker toevoegen, al vond ik dat niet nodig.

De foto hiernaast is van rabarberplanten. Ik heb geprobeerd een foto te maken van de compote, maar om heel eerlijk te zijn smaakt hij veel beter dan hij eruitziet. De kleur is bruinig, dus om je niet af te schrikken heb ik er geen foto van bijgedaan.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

One thought on “Recept rabarber verwerken voor beginners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top