Mijn ervaring met het Ekomenu biologische maaltijdpakket

Zuurkool ovenschotel van Ekomenu

Mijn ervaring met het Ekomenu biologische maaltijdpakket

Iedereen kent Hello Fresh wel, maar er zijn meer spelers op de markt van maaltijdboxen. Ekomenu timmert hard aan de weg met biologische, gezonde gerechten met oog voor duurzaamheid. Ik mocht een pakket met 3 maaltijden proberen en deel mijn bevindingen met je.

Ekomenu levert 100 procent biologische maaltijden bij jou thuis. Klanten kiezen uit het aanbod van 15 recepten per week de gerechten die ze willen ontvangen, en die krijg je thuisbezorgd. Waarmee Ekomenu zich onderscheidt van de concurrenten, is de focus op biologisch, gezond eten en duurzaamheid. De gerechten worden in bruine zakken thuisbezorgd via de foodtak van Post NL (bezorging ’s avonds) en de receptkaarten zijn sober vormgegeven.

Veel keuze

Er zijn allerlei verschillende voorkeuren mogelijk, van gerechten voor mensen die willen afvallen, een variatiemenu, koolhydraatarm, voor zwangere vrouwen… dat is ook onderscheidend en ook wel echt een pluspunt voor wie graag ‘maatwerk’ wil. Net als bij andere maaltijdaanbieders sluit je een abonnement af waarbij je wel makkelijk kan aangeven dat je weken wilt overslaan of de bezorging wil stoppen. Bij Ekomenu gaat dat via een account op de site.

Ecologisch of organic?

Biologisch eten is hot, en trendy mensen noemen het liever organic dat biologisch. De term ‘ecologisch’ hoor je bijna alleen nog in kringen van stoffige wereldverbeteraars en om die reden was ik erg benieuwd naar het wat en hoe van deze maaltijdbox. Een box is het trouwens feitelijk niet want de bezorger haalt de zakken met de ingrediënten uit een box die hij weer meeneemt, maar verder heb je geen doos in huis. Wat verder helemaal prima is. De gerechten die me waren opgestuurd spraken me ook niet per se heel erg aan, ze leken me op voorhand wat sober en ook wat gedateerd. Maar om het positief te houden: ik had ongelijk daarin, dus lees vooral verder.

Receptkaart in de zak

Per zak vind je de benodigdheden voor één gerecht. De receptkaart zit erin. Dat is niet per se handig want een van de drie kaarten was wat vochtig van condens. Ik ben persoonlijk geen fan van alles in één zak doen. De ruimte in mijn koelkast is beperkt dus ik haal zaken als vlees en kruiden uit de zakken om ze te koelen en laat de rest erin zitten. Andere maaltijdboxen doen trouwens ook alle ingrediënten bij elkaar in een zak of doos, die aanpak is denk ik gekozen vanwege de logistiek.

Was Ekomenu lekker?

Ik had drie gerechten gekregen (niet zelf uitgekozen) waarvan de eerste me al meteen wat twijfels gaf. Een zuurkoolgerecht met appel (lust ik niet). Ik besloot de receptkaart zo goed mogelijk te volgen, waarbij rozijnen de appel vervingen en vijfkruidenpoeder het paprikapoeder, want de combinatie daarvan met rozijnen leek me niks. Tijdens het koken rook het al prima en het gerecht was veel lekkerder dan verwacht. Fotogeniek trouwens niet, geen van de drie. De andere twee gerechten waren een stoofpotje met wortel en een spaghetti bolognese. Ook deze twee waren prima in orde, de receptuur klopte, de bereidingstijden ook en het was lekker. Het zuurkoolgerecht ga ik in mijn eigen variatie ook vaker maken.

Te veel gekregen

Waar ik me wel over heb verbaasd, zijn de grote verschillen in portionering. Het stoofpotje haalde maar krap aan de beloofde hoeveelheid groenten, en dat was met de 2 uien meegewogen. Bij de spaghetti waren maar een beetje Italiaanse kruiden nodig en kreeg ik een heel (plastic) zakje met 20 gram erin, waarmee ik de rest van het jaar nog van alles kan koken. Ook de spaghetti was veel te veel in de verpakking. Je kan denken: fijn, dan heb ik extra! Ik denk dat de oorzaak ligt in de vrij beperkte omvang van de markt voor biologische etenswaren. Ekomenu moet het toch doen met wat Ekoplaza in het assortiment heeft en als die verpakkingen te groot zijn voor het recept, krijg je dus meer dan je nodig hebt.

Niet duur

Al met al ben ik positief over Ekomenu. Ik ben niet iemand die structureel alles biologisch probeert te doen, daarvoor ontbreken de tijd en de energie me binnen ons drukke, jonge gezin. Maar de maaltijden zijn gezond en lekker, wel wat sober qua aankleding als je echt een minpunt wilt zoeken. Als je meetelt dat elk biologisch product duurder is dan de reguliere tegenhanger, is Ekomenu ook helemaal niet duur. Waarmee ik meteen kom op een punt dat me wel wat stoort en waarvoor ik ook contact heb gezocht met het bedrijf: de tarieven zijn onduidelijk.

De website

Op de site staat dat bestellen kan vanaf 4,70 euro per maaltijd, maar pas als je echt je voorkeuren voor het type gerechten invult, het aantal personen en wat je voor gerechten wilt, zie je wat het kost. In mijn geval (2 volwassenen,1 dreumes die nog niet mee-eet) kwam ik al snel een heel stuk duurder uit dan de 4,70 euro. Ik vond dat sowieso een wat laag bedrag vergeleken met de concurrenten, maar als je ermee schermt op je site, moet je het wel waar kunnen maken. Het bleek te gaan om de grootste box voor de meeste personen. Een duidelijk overzicht van wat elke box kost ontbreekt. Mij is verteld dat eraan wordt gewerkt.

Conclusie

Vanwege de genoemde plussen en minnen is het lastig een eindoordeel de geven. Ik som alles dus even op:

Positief

  • Biologische, gezonde recepten
  • Snel op tafel
  • Lekker
  • Sympathiek initiatief
  • Mogelijkheden voor allerlei dieetwensen

Min

  • Exacte kosten op voorhand onduidelijk
  • Hoeveelheden soms tegenstrijdig met uitgangspunt van biologisch, duurzaam en recyclen
  • Sobere uitstraling, eten moet het niet van het uiterlijk hebben

Proefpakket met 50 procent korting

Jij als lezer mag Ekomenu proberen met 50 procent korting op een proefpakket voor één maaltijd. Dat doe je via deze link.  In de zoekbalk vul je ‘proefpakket’ in. Je kunt kiezen uit drie verschillende proefpakketten: variatie, vegetarisch, vegan. Klik op 2 personen en vervolgens op 1 maaltijd. Normaliter kost dit proefpakket € 12,50 maar wanneer je drukt op ‘Nu bestellen’ wordt de korting van 50% verwerkt. De nieuwe prijs wordt € 6,25 inclusief bezorgen. Voorwaarde: er kan maar één proefpakket per persoon worden toegevoegd aan het winkelmandje.

www.ekomenu.nl

Foto’s: Ekomenu

Dit artikel bevat gratis ontvangen producten.
Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top