De Librije terug op 1 in Lekker

De Librije terug op 1 in Lekker

Restaurantgids LekkerRestaurantgids Lekker vindt De Librije van Johnnie en Therèse Boer weer het beste restaurant van Nederland. De zaak stond al eerder bovenaan maar moest die positie de laatste jaren afstaan aan Manoir Inter Scaldes van Jannis Brevet.

Brevet staat dit jaar op de tweede plaats. De vorige nummer twee, De Leest van Jacob-Jan Boerma, zakt een plaatsje naar de derde plek. De Librije stond vorige jaar op drie. Voor het eerst in het 38-jarig bestaan van Nederlands oudste en grootste restaurantgids Lekker is er nauwelijks onderling verschil tussen de bovenste drie.

Volgens hoofdredacteur Annelies Pijper was het rangschikken dan ook bijna ondoenlijk. “De topchefs van ons land zijn zo ontzettend goed en ze groeien zo zeer naar elkaar toe, dat er bijna geen onderscheid meer te maken valt. Je kunt het vergelijken met het moeten kiezen tussen Mozart, Bach en Beethoven. Dat lukt bijna niet.”

Nieuwe locatie

De keuze voor De Librije werd, naast de onberispelijke kwaliteit van de keuken, uiteindelijk mede bepaald door de beleving van de nieuwe locatie in de flitsend verbouwde voormalige Zwolse vrouwengevangenis en het totaal van design, decorum en samenwerking van de brigades.

Top 100 van Lekker

Hoewel de gids pas morgen uitkomt, is de top 100 al wel bekendgemaakt. Hoewel er maar zes restaurants uit de lijst verdwenen en er evenveel nieuwe bij kwamen, wisselden nogal wat kandidaten van plaats. Zo stijgt Beluga Maastricht van Hans van Wolde vier plaatsen en betreedt daarmee de top 10 op de 7de plaats.

De Lindehof van Soenil Bahadour in Nuenen nadert de Top-10 door een stijging van 17 naar 14. Le Restaurant van Jan de Wit in Amsterdam stijgt zeven plaatsen (naar 45), terwijl Wolfslaar in Breda van 75 naar 69 is doorgeschoven (+6). Opvallend is de notering van Het Roode Koper in Ermelo: van 83 naar 72 (+11), en Bord’eau in Amsterdam zet zijn opmars voort door van 72 naar 57 te klimmen (+15). Net als vorig jaar is Librije’s Zusje in Amsterdam de grootste stijger met een lift van 50 naar 30 (+20).

Lager op de lijst

Bij de dalers in Lekker zijn de afstanden niet zo spectaculair, hoewel Dorset in Borne geconfronteerd wordt met een val van veertien plaatsen (naar 76). Er werden ook 64 nieuwe restaurants tot het jaarlijkse gezelschap van 500 toegelaten. De rest van de top 100 is onder meer te lezen op de site van Kokswereld.

In de buurt?

Zelf ben ik een trouwe lezer van de gids Lekker. Hoewel mijn definitie van goed en lekker eten wel wat verschilt van de schrijvers, vind ik het leuk om te lezen wat ze ervan maken. Het gaat om eten op niveau, dus bescheiden bordjes waar veel aandacht aan is besteed in de keuken. Helaas staan er niet elk jaar restaurants in Tilburg in de gids.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top