Tip: flespompoen bewaren

Tip: flespompoen bewaren

flespompoenFlespompoenen liggen weer volop in de winkels. Eerder schreef ik al hoe je een flespompoen makkelijk schoonmaakt. Nu heb ik een tip voor je om ze te bewaren. In deze tijd van het jaar kun je in elke supermarkt flespompoen kopen zoveel als je wilt. Vaak maken de supers er een potje van en proberen ze de flespompoen aan te smeren als iets wat je voor Halloween kunt gebruiken. Het uitsnijden van een gezichtje heb ik nog niet geprobeerd, zonde van het lekkere en zoete vruchtvlees.

In de moestuin heeft de flespompoen het dit jaar goed gedaan. Vijftien stuks oogstten we vorige week. Er zaten plekjes en stukjes modder op de schil dus eenmaal thuisgekomen heb ik alle pompoenen gewassen. Had ik dat maar niet gedaan. In een paar dagen tijd ontstonden er allerlei pluizige schimmelplekjes op de buitenkant. Zonde! Ze zijn dan niet meteen rijp voor de afvalbak, maar ik moest er wel iets mee doen, want schimmel is toch bij fruit en groenten wel het begin van het einde.

Flespompoen schillen en schoonmaken

Eerder al schreef ik een stuk over het schoonmaken en schillen van flespompoen. Die methode besloot ik dit jaar weer toe te passen, maar wel met één verschil: ik schilde de pompoenen al helemaal aan het begin. Leg de flespompoen neer op een snijplank en schil hem van boven naar onderen met lange halen van de dunschiller. De uiteinden hoeven niet, die snijd je er gewoon vanaf. Meer informatie in de eerdere blogpost ‘Flespompoen schillen en schoonmaken‘.

Flespompoen bewaren

Maar nu de bewaartip. Die is heel simpel: vries ze in. Handig als je net als ik met veel pompoenen zit, of als je ze goedkoop kan inslaan. Net als veel andere groenten zijn ze goed in te vriezen. Ze zijn zeker een maand of tien te bewaren in de vriezer en lenen zich uitstekend voor lekkere pompoensoep. Door het invriezen verandert de structuur van de pompoen wel, dus iets als roosteren van de flespompoen na het invriezen is niet zo’n goed idee.

Als je de flespompoen schilt en schoonmaakt volgens mijn instructies, houd je een flinke bak over met oranje blokjes. Doe die in een diepvrieszak met 1 liter inhoud en maak die goed dicht. Stop het zakje niet te vol, de blokjes moeten wel de ruimte hebben. Maak er mooie platte pakketjes van en leg die in de vriezer. Als je de pompoen gaat gebruiken, laat je ze in de koelkast ontdooien in de zak.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

4 thoughts on “Tip: flespompoen bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top