Toen er in de moestuin ineens rare kevers op de aardappelplanten zaten, moesten die er allemaal uit. Geen nood, op de vier bij vier meter pasten nog wel drie kleine pompoenstekjes. Leuk als vulling, een flespompoen. Wekenlang deden de stekjes niks, en ineens was het hele stuk overwoekerd met stengels en bladeren. Gisteren ging ik oogsten en de plant ruimen. Opbrengst: 30 pompoenen.
Dat wordt dus veel soep en geroosterde flespompoen (ook wel butternut) de komende tijd. Gelukkig is het een populaire groente waarvoor veel (Arabische) recepten in omloop zijn. Ik roosterde ze in de oven met specerijen. Ze waren lekker! Volgens recept van (ja hoor daar is hij weer) Ottolenghi. Maar het schillen en schoonmaken is nogal een gedoe. Ik vertel je hier stap voor stap hoe dat moet. Meer over pompoenen kweken, lees je hier.
Nodig: een scherp mes (met een niet zo scherp mes is er geen beginnen aan), stabiele ondergrond, keukenhandschoen. Die krengen zijn namelijk glibberig en als je niet uitkijkt glipt de pompoen uit je handen en het mes niet.
Tip: gebruik de stukken pompoen om er een lekker soepje van te maken, zoals mijn Pompoensoep met kerrie en kaneel.
Stap 1: kontje eraf
Snij van beide uiteinden het kontje eraf zodat je een stabiel snijvlak krijgt.
Stap 2: doormidden
Snij de pompoen nu doormidden precies onder het bolle stuk. Je krijgt dan een cilindervormig deel en een afgeplatte bol.
Stap 3: schillen
Leg beide helften met de vlakke kant naar beneden en schil ze. Dat kan met een mes langs de randen. Ik deed het met de dunschiller. Gewoon twee keer schillen en dan zijn ze ook goed.
Stap 4: uitlepelen en snijden
Snij beide stukken doormidden. Bij het bolle deel kijk je nu op de pitten. Schep die eruit met een lepel. Daarvoor moet je goed schrapen. Handig is een kiwi-mesje, zo eentje met een kartelrand. Heb je die niet, dan gewoon stuf volhouden.
Stap 5: blokjes
Snijd de schone stukken flespompoen nu in stukken en die in blokjes. Wees voorzichtig en gebruik een keukenhandschoen. Je houdt nu een flinke bak met blokjes flespompoen over.
Flespompoen bewaren
Hoe je een flespompoen bewaart, lees je in het artikel ‘Pompoen bewaren’.
Vind je dit een leuke tip? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!
Hoi de flespompoen hoef je helemaal niet te schillen als je deze toch gaat bakken of laat pruttelen in de soep. De schil wordt zacht. Probeer maar! Veel plezier 🧡
Ik hoopte al op dit antwoord. Ik ga nl. met kleuters pompoensoep maken. Bedankt.
Haha. Dat ik bij jouw blog uitkom! Te leuk. Bedankt voor de snijtip. Groetjes Carola
Super schoonmaak tips ????, dankjewel…..zag op tegen t schillen….gele pompoen ???? curry in de maak groetjes Eileene