Recept: pompoensoep met kerrie en kaneel

Pompoensoep - een heerlijke soep van pompoenMet pompoen maak je heerlijke soep. De kruidige kerrie en warme kaneel verdiepen de zachte smaak van pompoen.

Net als vorige jaren heb ik weer een kratje vol met flespompoenen uit de moestuin. Een oud Belgisch ras met zaden van Vreeken’s Zaden uit Dordrecht. Ze sloegen wonderbaarlijk goed aan dit seizoen en van twee planten haalden we zo’n 25 flespompoenen. Dus genoeg voor de komende winter.

In de pompoensoep

Pompoen kun je roosteren, verwerken tot puree voor in een taart, maar het bekendst is flespompoen wel als soep. Veel mensen zien op tegen het schillen en snijden van een pompoen. Om eerlijk te zijn: dat is niet het leukste karwei in de keuken dat ik ken. Maar als je mijn methode gebruikt voor het schillen en snijden van een flespompoen is het snel gepiept. Je eindigt met een flinke plank vol met stukken pompoen, klaar om in de soep te gaan.

Deze soep breng je op smaak met kerrie. Kijk op het potje of er kaneel in zit. Is dat zo, dan laat je de losse kaneel weg. In de meeste kerriemengsels zit echter geen kaneel, dus dan voeg je die wel extra toe. Ik heb een heerlijk Zuid-Afrikaans kaneelmengsel liggen thuis, en ik spoor je aan als je dit soort exotische kerries ergens tegenkomt in de winkel, om ze direct mee te nemen. Toko’s en buitenlandse supermarkten hebben vaak net weer andere mengsels dan de AH en Jumbo.

Nodig voor 1 pan soep met pompoen

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 flespompoen, in stukken
  • 5 wortels (peentjes) of 1 grote winterwortel, geschild en in stukken
  • 1 eetlepel zonnebloemolie of olijfolie
  • 1 flinke eetlepel kerrie
  • Halve theelepel kaneelpoeder
  • 1 liter kippenbouillon (mag van blokjes)

Bereiding

  • Verhit de olie in een grote pan.
  • Fruit de uiensnippers tot ze zacht zijn.
  • Voeg de kerrie en de kaneel toe en roer alles goed om. Bak een minuutje.
  • Doe de stukken pompoen en wortel in de pan en schep alles goed om.
  • Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook.
  • Laat ongeveer 20 minuten koken tot de groenten zacht zijn.
  • Pureer de soep.

Eet smakelijk!

Tip: ik breng voor dit soort soepen 1 liter water aan de kook in de waterkoker. Dan doe ik 2 kippenbouillonblokjes in de pan en giet het water erbij. Dit is handiger dan de bouillon eerst in een andere pan maken, en scheelt dus weer afwas!

 

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.