Soupmaker: nieuwe gadget geprobeerd

Soupmaker: nieuwe gadget geprobeerd

De Soupmaker van PhilipsMet de Soupmaker maak je in 18 minuten tijd verse soep vol met groenten. Een fascinerend keukenapparaat dat ik sinds een week in huis heb. Hoe bevalt ‘ie?

De Soupmaker van Philips bestaat al een aantal jaar, maar pas sinds een paar maanden zie ik hem ineens overal voorbijkomen op internet. Het keukenapparaat ziet eruit als een kruising tussen een thermoskan en een waterkoker en volgens de beschrijving kun je er soep mee maken. Wat is daar dan de meerwaarde van vergeleken met de traditionele manier van soep koken?

Uit een pannetje

Tot nu toe maakte ik soep gewoon in een pan op het vuur. Groenten erin, uitje, knoflook, water erbij en een bouillonblokje en dan wachten tot de groenten zacht waren. Staafmixer erop en pureren maar. Het resultaat was prima, maar wel wat werk. Echt snel kun je het niet noemen en voor twee personen is een pan soep wel wat veel, dus vroor ik minimaal een bak per pan in. Ik moet zeggen dat ik soep vooral ken als hoofdgerecht met brood erbij, maar hier in Brabant wordt het veel als voorafje gegeten. Mijn man is er gek op en om die reden probeer ik soep toch vaker op tafel te zetten.

Wat kan de Soupmaker

Toen ging ik me verdiepen in de Soupmaker, en via een leuke aanbieding kon ik hem twee weken geleden kopen. Het is de Philips Viva HR2203/80 geworden, het model hier op de foto. Wat hij kan is 1,2 liter soep maken aan de hand van een van de vooraf ingestelde programma’s. Namelijk voor gepureerde soep, voor grove soep, voor smoothies en compotes, om op te warmen en om handmatig de inhoud de pureren. Ik heb tot nu toe alleen gladde soepen gemaakt, dus daar gaat deze review over.

De Soupmaker in de keuken

Onderdelen en werking

Het apparaat bestaat uit een metalen kan, een dikke zwarte deksel met mesjes eraan en een stroomkabel. Erbij zit een handig receptenboekje met simpele recepten om er wat ervaring mee op te doen. De Soupmaker kan maximaal 1,2 liter soep maken. Het werkt heel simpel: je doet de groenten in grove stukken in de kan, voegt koud water en bouillonblokjes naar smaak toe, vult de kan tot de streep met water en doet het deksel erop. Dan kies je het programma en gaat het apparaat aan de slag.

Hij zoemt wat en je hoort de mesjes in actie, en aan het einde van het programma piept hij en is de soep klaar (en warm natuurlijk). Het programma voor gladde soep duurt 18 minuten, wat erg snel is. Je kunt de soep direct uit de kan inschenken. Ik bewaarde de overgebleven soep in een pannetje en warmde dit de dag erna op. Het schoonmaken gaat ook gemakkelijk: kan uitspoelen en de onderkant van het deksel schoonmaken onder de kraan.

Zelfgemaakte soep

PreisoepDe afgelopen weken hebben we elke dag zelfgemaakte soep gegeten. Ik heb al onder meer tomatensoep en prei-aardappelsoep gemaakt, met bliktomaten en zowel verse als voorgesneden prei. De soepen waren erg lekker, en vooral heel glad. Met de staafmixer werd de soep nooit zo glad als uit de Soupmaker en ik vind dit nieuwe resultaat zelf erg lekker. Hier rechts preisoep. Die was de eerste dag glad en tijdens het opwarmen vandaag heb ik er nog extra prei en balletjes in gedaan. Zo heb je toch twee verschillende soepen met dezelfde basis.

Nadelen

Als ik een nadeel moet noemen, kom ik uit bij de techniek. Om onduidelijke redenen is al een paar keer het programma niet goed van start gegaan. Ik ben er nog niet achter waar dat aan lag, misschien was de kan te vol? Uiteindelijk lukte het wel om de Soupmaker aan te zetten maar het is wel gek voor een nieuw apparaat. Hopelijk ontdek ik waar dit door komt.

Conclusie

Voor mij is de drempel om vaker soep te maken nu heel laag geworden doordat dit zo gemakkelijk werkt. Het is een fijne manier om meer groenten te eten, en ook voor de lijn is soep als voorgerecht goed (tenzij het roomsoep is natuurlijk) omdat het lekker vult. Als je seizoensgroenten gebruikt is het bovendien goedkoop. Klant-en-klare soep uit de winkel vind ik vrij prijzig en vaak te zout.

Je kunt denken: ik gebruik gewoon een pannetje en dat vind ik prima. Maar ik vind dit een heel fijn apparaat omdat het zo gemakkelijk en toegankelijk werkt, enorm snel lekkere verse soep oplevert en daardoor bijdraagt aan een gezonder eetpatroon.

De Soupmaker is voor ongeveer 75 euro te koop bij allerlei winkels, waaronder Bol.com.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top