Pulled pork: varkensvlees uit de oven

Pulled pork: varkensvlees uit de oven

Pulled pork: varkensvlees uit de ovenPulled pork is een bekend Amerikaanse barbecue-gerecht. Een groot stuk vlees wordt ingewreven met een rub en dan langdurig op lage temperatuur gegaard. Het resultaat: sappig mals vlees dat je met een vork in reepjes trekt. Vandaar het ‘pulled’. Je eet het op een zacht wit broodjes, met barbecuesaus.

Aangezien het nog niet erg lekker weer is om de barbecue aan te steken, heb ik dit gerecht gemaakt in de oven. We kregen bezoek en wilden hen iets bijzonders voorschotelen. Iets waar veel tijd en liefde in zat. Het vlees voor pulled pork is procureur. Meestal alleen in kleine lapjes te koop bij de supermarkt, dus bestel het bij je slager of haal het bij de groothandel. Ik heb een stuk van 1,3 kilo gemaakt, daar kun je met 6-8 mensen van eten. Het is niet moeilijk om te maken, maar je moet de tijd nemen en de hele dag thuis ervoor zijn. Voor speciale gelegenheden dus.

Nodig:

Stuk procureur van 1,3 kilo, 2 eetlepels zout, 2 eetlepels bruine basterdsuiker, 1 theelepel (gerookt) paprikapoeder, braadslede, aluminiumfolie, vleesthermometer.

Bereiding pulled pork

  • Meng het zout, de suiker en het paprikapoeder in een kommetje. Wrijf de procureur in met ongeveer de helft ervan.
  • Verhit de oven op 220 graden (heteluchtoven 200 graden).
  • Bedek de braadslede met twee grote stukken aluminiumfolie, eentje in de lengte en eentje in de breedte. De bedoeling is dat je straks het vlees inpakt als een soort tent. Leg het vlees op de folie en vouw de randjes een beetje om zodat ze niet te ver uitsteken. Het vlees moet niet bedekt worden door de folie.
  • Braad het vlees 40 minuten in de oven. Haal de braadslede uit de oven en zet de temperatuur terug naar 125 graden.
  • Maak een soort tent van de folie over het vlees heen en vouw de randen dicht. Er komt veel braadvocht uit het vlees en de bedoeling is dat de sappen in het pakketje blijven.
  • Plaats de tent terug in de oven en verwarm ongeveer 6,5 uur. Meet na 5,5 uur al de temperatuur van het vlees en pas zo nodig de bereidingstijd aan. Een temperatuur van 89 graden in de kern is het doel. Je speelt dus met de tijd.
  • Als het vlees gaar is, haal je het uit de oven. Die zet je uit.
  • Giet het braadsap bij de resterende rub en roer goed door.
  • Pak het vlees in met een ander stuk folie en laat 30 minuten rusten in de uitgeschakelde oven.
  • Doe het vlees in een kom en trek het uit elkaar met twee vorken. Meng er het kommetje met saus doorheen.

Serveer op witte zachte broodjes, met ketchup of barbecuesaus.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top