Wat kan er allemaal in je Airfryer?

Biefstuk maak je in de Airfryer

Wat kan er allemaal in je Airfryer?

Je hebt een Airfryer gekregen voor de feestdagen of er (eindelijk) zelf eentje gekocht. Nu wil je er iets in gaan maken. Maar wat kun je er allemaal mee maken?

Zelf heb ik al drie jaar een Airfryer XL van Philips waar ik erg blij mee ben. Ik gebruik hem meerdere dagen per week om lekkere dingen in te maken. Zelfs een hoop zaken waarvan je als startende gebruiker helemaal niet weet dat ze erin kunnen, of dat ze lekker zijn. Daarom hier een handig overzicht van wat er wel en niet in kan. Ben je echt op zoek naar specifieke recepten voor de Airfryer, kijk dan eens in dit handige overzicht.

frietjes maken in de AirfryerFrietjes, vers en uit de diepvries

In principe kun je alle soorten friet klaarmaken in de Airfryer, zowel vers gemaakte als uit de koeling en de vriezer. De beste resultaten krijg ik zelf met patat uit de koeling en uit de diepvries. Uit de koeling roer je er meestal een lepeltje olie door, ze zijn daarna klaar na ongeveer 15 minuten op 180 graden. Die uit de vriezer zijn sneller klaar, die hoef je niet te laten ontdooien en er hoeft ook geen olie door. De patatjes van Beyerlander speciaal voor de Airfryer zijn zelfs in een paar minuten klaar. Verse patat maak ik niet zo vaak, het is vrij bewerkelijk en de resultaten zijn minder goed. Het kan wel, volg dan de werkwijze van aardappels (zie hieronder).

Aardappels in de Airfryer

Alle aardappelproducten uit de vriezer, zoals aardappelkroketten, maak je snel klaar in de Airfryer? Meestal 12-15 minuten op 180 of 200 graden. Verse aardappels bereiden kan ook, die moet je wel eerst in koud water weken en dan afdrogen voor je ze bereidt, omdat er anders te veel acrylamide in voorkomt. Dit is een schadelijke stof. Een goed recept voor krokante aardappels staat in een ander bericht op deze site, klik op de link om het te lezen.

krokettenSnacks

Kroketten, frikandellen, bitterballen: je maakt ze in de Airfryer. Daarbij wel een belangrijk aandachtspunt: zijn ze geschikt voor de Airfryer, of niet? Ze kunnen er namelijk allemaal in, maar de resultaten zijn wisselend. Kroketten voor de friteuse komen bleek uit de Airfryer en blijven slap. Als je ze op een broodje doet is dat niet zo’n probleem, maar om zo te eten niet erg smaakvol. De varianten speciaal voor de oven en Airfryer lukken stukken beter. Je doet ze meteen uit de ijskast in de Airfryer. Hoe lang? Kroketten een minuut of 11 op 200 graden, frikandellen zijn sneller klaar.

Vlees

Vleesgerechten worden erg lekker in de Airfryer, je kan het vergelijken met de barbecue of een grill. Maak bijvoorbeeld eens biefstuk klaar in de Airfryer, of een karbonade. Lekker op smaak brengen met marinade of zout en peper, voor het bakken goed droog deppen en dan in de Airfryer. Als richtlijn voor de tijd hanteer je hoelang je ze op de barbecue of grill zou leggen. Zo is een biefstuk lekker na een minuut of 8 op 180 graden, braadworsten ongeveer 10 minuten op dezelfde temperatuur en karbonade iets langer. Gehaktballen zijn ook superlekker uit de Airfryer, zie dit recept.

kipKip

Kip leent zich uitstekend voor grillen in de Airfryer. Je zal staan kijken hoeveel vet er nog uitkomt. Vooral een hele kip, poten, vleugels en kippendijen worden lekker mals in de heteluchtfriteuse. De bereidingstijden verschillen nogal, daarvoor kun je het beste de recepten op deze of andere sites volgen of kijken in mijn kookboek (zie onderaan deze tekst).

Kipkrokantschnitzels en zulke producten worden superlekker zonder toegevoegd vet, 10 minuten op 180 graden en ze zijn top!

Vis

Over vis ben ik minder enthousiast. Verse vis plakt erg aan het mandje of de grillplaat, je moet er dus altijd een bakpapiertje onder leggen, inpakken in repen spek of een pakketje maken. Het kan wel, maar ik gebruik zelf dan liever gewoon de koekenpan of de ‘ouderwetse’ oven. Heb jij een goed visrecept, mail me dan op info@eetnieuws.nl dan probeer ik het een keer uit. Hier een recept voor zalm met spek.

broccoliGroenten

Sommige groenten zijn prima te bereiden in de Airfryer, zoals bloemkool die je kunt roosteren, net als bieten en broccoli (wel opletten met verbranden). Omdat je kookt met hete lucht in plaats van water of olie, zijn andere groenten niet zo’n succes. Mais grillen kan natuurlijk wel, net als het grillen van aubergine en courgetten en zulke groenten. Vanwege de beperkte ruimte in de fryer kun je voor grote hoeveelheden toch beter een BBQ aanzetten of een grillplaat. Maak bijvoorbeeld eens dit recept voor bloemkool met yoghurtmarinade.

Vleesvervangers

Vleesburgers, kaasburgers, falafel: die worden erg goed in de Airfryer. Bij bakken in de pan vallen ze vaak uit elkaar of gaan ze stuk, in de heteluchtfriteuse heb je daar geen last van. Wel raad ik je aan de burgers in de sprayen met een beetje olie, bijvoorbeeld uit een flacon van Bertolli. Daar wordt de korst iets knapperiger van. Minuut of 10 opwarmen op 180 graden en klaar is je burger!

broodjes opwarmenBrood

Afbakbroodjes zijn een groot succes in de Airfryer. Je kijkt op de verpakking, stelt de Airfryer 20 graden lager in dan in de oven zou moeten, en je bakt ze de helft van de tijd plus een beetje. Bijvoorbeeld 4 minuten op 180 graden die in de oven 6-8 minuten op 200 graden zouden moeten. Croissantjes en dergelijke warm je enkele minuten op op 160 graden om weer lekker warm en knapperig te worden. Maar ook verse broodjes piep je snel op. Tosti’s maak ik niet in de Philips, die worden te bros naar mijn smaak, maar het kan wel. Let wel op dat eventueel beleg zoals kaas en ham niet gaat vliegen door de luchtstroming, gebruik een spatdeksel of vlamverdeler om dit tegen te gaan.

Oliebollen

Oliebollen die je hebt gekocht of gefrituurd, warm je op in 3 minuten op 160 graden. Zelf kun je ook een soort oliebollen maken zonder vet, het resultaat is wel heel anders dan uit het vet – het worden een soort gebakjes met rozijnen erin. Op de site van Philips staat er een recept voor.

cupcakesCake en cupcakes

Wist je dat je zelfs gebak kunt maken in de Airfryer? Zeker cupcakes lukken goed, of andere kleine cakes. Je hebt vormpjes nodig, en voor cakes bakvormen die in het mandje van de Airfryer passen. Maar daarna is het ook snel klaar! Aandachtspunt is wel de warmteverdeling, cupcakes komen in een soort punt omhoog door de hete lucht, en kunnen barsten. Dat doet echter niets af aan de smaak!

Wat kan er NIET in de Airfryer?

Wat echt niet gaat zijn etenswaren in vloeibaar beslag. Normaal gesproken stolt dat in de hete olie, maar die heb je in een fryer niet. Tempura gaat dus niet. Alleen vis in beslag die al is voorgebakken gaat goed, al komt er wel veel rook bij vrij. Gerechten die je echt moet koken in water of bouillon, gaan ook niet. Je kunt dus geen gedroogde pasta klaarmaken in de Airfryer. Sommige mensen ‘koken’ er eieren in, maar dit soort zo lang dat een pannetje op het vuur sneller is (en beter lukt).

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Lees ook

1- Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
2- Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
3- Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
4- Airfryer voor beginners: gevogelte en groente

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het  geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

8 thoughts on “Wat kan er allemaal in je Airfryer?

 1. ik heb een molito Aifryer VAN 10 liter
  Maar geen recepten boek hoe kom daar aan
  ik heb het niet ontvangen bij de aan koop
  van de Aifryer

 2. Hoe maak ik zelf een quiche in mijn Philips airfryer, heb ik daar een hulpstuk bij nodig, bv een soort bakje?
  En kan ik kant en klare quiche in de airfryer opwarmen?

 3. Hallo Saskia,

  Net een airfryer gekocht en mijn vraag is als ik brood wil bakken kan ik dan bakpapier in het mandje doen zonder een bakblik of andere vorm hiervoor te gebruiken.

  Gr Hetty

 4. Ik heb ergens gezien dat een silicone muffinvorm met 12 holletjes is verknipt tot 2 x 2 en 4 x 2 holletjes, past prima in de airfryer en het werkt perfect! Zo’n vorm kost nog geen 3 euro bij de Action.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top