Tip: oude chips weer lekker uit de Airfryer

Chips oppiepen in de airfryer

Tip: oude chips weer lekker uit de Airfryer

Chips die je te lang bewaart, wordt taai. In plaats van de aardappelschijfjes weg te gooien piep je ze weer op in de Airfryer.

Je kent het misschien wel. In de kast vind je een zak chips, die je best goed hebt dichtgemaakt de laatste keer dat je er wat uit nam. Toch zijn de chipjes taai geworden. Je staat op het punt ze weg te gooien. Wacht daar nog even mee, want je kunt ze weer lekker maken in de Airfryer.

Chips oppiepen in de airfryerMislukte poging

Ik had dat een tijd geleden al geprobeerd met paprikachips en dat was toen niet zo goed gegaan. Althans, de chips waren wel weer krokant maar de paprikakruiden waren raar gaan smaken, een beetje verbrand en bitter. Toen ik afgelopen weekend weer een halve zak paprikachips tegenkwam, heb ik het toch nog een keertje geprobeerd. Weggooien kan altijd nog, en goed eten de kliko in – is echt zonde. Ik probeer er goed op te letten zo min mogelijk weg te doen en dit was dus een goede kans om te proberen er nog wat van te maken.

Lagere temperatuur

De vorige keer, toen het niet zo goed was gelukt, had ik de Airfryer op 180 graden gezet. Dat was waarschijnlijk te warm. Deze keer verwarmde ik mijn Philips XXL Airfryer voor op 150 graden, dat leek me wel warm genoeg om het vocht eruit te krijgen. Na het voorverwarmen deed ik de chips in het mandje. Ik dekte het af met een antispatdeksel van Blokker, een simpele metalen van een paar euro. Gebruik je dit niet, dat gaan de chips door de pan ‘vliegen’ en verbranden ze tegen het rooster.

Chips bakken

Ik ‘bakte’ de paprikachips 2 minuten, dat was lang genoeg. Als de chips erg taai is, dan kun je het beter wat langer doen. De chips moest wel afkoelen voor we ze gingen eten, pas als ze helemaal koud zijn kun je goed proeven of de krokant genoeg zijn. Afkoelen gaat het beste in de grote schaal in één laag, als je de chips in een klein bakje doet, koelen ze niet snel genoeg af.

Deze tip werkt trouwens ook met nootjes zoals pinda’s, die piep ik weleens een paar minuten op, op 170 graden. Ook dan laat ik ze afkoelen, de meeste noten zijn taai als ze warm gemaakt worden.

Lees ook

1- Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
2- Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
3- Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
4- Airfryer voor beginners: gevogelte en groente

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top