Hasselback aardappels uit de airfryer

Hasselback aardappels met rucola uit de airfryer

Hasselback aardappels uit de airfryer

Elegante aardappelwaaiers met een romige binnenkant. Hasselback aardappels maak je simpel en (redelijk) snel in de airfryer.

Je kent ze vast wel uit de supermarkt in het feestdagenassortiment: hasselback aardappels. Dit zijn aardappels die vanaf de bovenkant zijn ingesneden, bestreken met olie en smaakmakers, en die je doorgaans in de oven in een tray gaar maakt. Maar vergeet de airfryer niet, in minder dan een half uur staat dit luxe ogende, maar goedkope gerecht op tafel.

Over de olie: je kunt neutrale zonnebloemolie gebruiken, of olijfolie uit een sprayfles. Het is lekker om de olie al een beetje op smaak te brengen met bijvoorbeeld geperste knoflook of kruidenbotermix. Na het bakken kun je ook nog een klontje boter, kruidenboter of iets anders lekkers (roomkaas) laten smelten over de aardappeltjes. Lekker! De schil van de aardappel wordt krokant, maar wordt na het bakken snel zacht.

Hasselback aardappels uit de airfryerAardappels snijden

Het belangrijkste aan hasselback aardappels is dat je ze netjes insnijdt. Met vastkokende aardappels gaat het sowieso het best. Je neemt aardappels van min of meer gelijke vorm. Kies daarnaast twee snijplanken/boeken van gelijke hoogte uit en leg die plat naast elkaar op je aanrecht. Snijd een kontje af van de smalle kant van de aardappel zodat deze goed blijft staan. Leg hem dan tussen de snijplanken in. Snijd met een recht mes van boven af de aardappel in tot aan de snijplanken, dus niet helemaal door naar beneden. Maak snede 3 tot 4 mm uit elkaar of dunner als dat lukt. Ik gebruikte 2 snijplankten van Joseph Joseph en een groot mes met recht snijvlak.

Herhaal dit voor alle aardappels. Bestrijk ze daarna met een kwastje met olie of spray ze goed in, zodat de olie verdeeld zit over de bovenkant van de aardappels.

Hasselback aardappels bakken in de airfryer

Dan het bakken, dat is nog het simpelst:

  • Verwarm je airfryer voor op 200 graden.
  • Leg de aardappels in het bakmandje en zorg dat ze elkaar niet raken.
  • Bak zo’n 26 minuten totdat ze van binnen gaar zijn.

Serveer meteen, zoals gezegd met een topping van (room)boter, roomkaas of gewoon met een sausje. Kerriemayonaise vinden we er zelf lekker bij.

Eet smakelijk!

Lees ook

  1. Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
  2. Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
  3. Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
  4. Airfryer voor beginners: gevogelte en groente

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor dit apparaat. Ik heb het geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het is te koop via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top