Hamburgers met peterselie- en dragonmayonaise

hamburgersLekker sappige hamburgers van varkensvlees met een aromatische saus. Je slaat zelf een mayonaise en voegt er onder meer gedroogde peterselie en dragon aan toe. Een hamburgersaus met klasse.

De lekkerste hamburgers zijn die van varkensvlees. Althans, dat vind ik. Dat komt doordat varkensvlees meer vet bevat dan rundvlees, waardoor de burger malser is. Varkensgehakt is alleen lastig verkrijgbaar, meestal ligt er half-om-half gehakt in de schappen of ‘extra mager’ rundergehakt, waarbij de kwalificatie ‘extra mager’ als aanprijzing bedoeld is. Vet is een smaakmaker. Waar het vlees de smaak dan wel van krijgt? Van alle toevoegingen die de vleesproducenten er wel in stoppen. Bij de lokale Jumbo lag vandaag ineens een pakje varkensgehakt bij de biologische vleesproducten. Ik maakte er hamburgers van en grilde die in de Airfryer.

Hamburgersaus met dragon

Dragon is een kruid dat veel mensen niet kennen. Het smaakt een beetje naar anijs, en doet vaag ook wel aan basilicum denken. De blaadjes dragon geven de kenmerkende smaak aan bearnaise, en ze passen uitstekend bij kip en bij varkensvlees. Ik besloot een sausje te maken voor bij de burgers. Alles wat ik ervoor gebruikte, had ik in huis. Jij misschien ook wel. Hoewel er sinds kort een dragonplantje in de tuin staat, koos ik voor gedroogde kruiden. Lekker makkelijk!

Meer recepten lees je in mijn onlangs verschenen boek Makkelijke gerechten uit de Airfryer. Het kost 16,85 euro ex verzendkosten en is te koop via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Nodig voor 250 ml saus

1 eidooier, 200 ml zonnebloemolie, 1,5 eetlepel limoensap, 2 eetlepels gedroogde dragon, 2 eetlepels gedroogde peterselie, 1 opgehoopte theelepel kappertjes – gehakt, half sjalotje, gesnipperd

2408-hamburgersausBereiding hamburgersaus

  • Doe de eidooier in een kom. Zet de mixer aan en voeg beetje bij beetje de olie toe aan het ei terwijl je stevig mixt. In het begin moet dat druppeltje voor druppeltje. Na een tijdje bindt de saus en kun je wat meer olie tegelijk toevoegen.
  • Je eindigt met een tamelijk smakeloze mayonaise.
  • Voeg alle andere ingrediënten toe aan de saus in de genoemde volgorde.
  • Mix tussendoor goed zodat de saus goed gemengd wordt met de andere ingrediënten.
  • Zet in de koelkast tot je gaat eten, zodat de smaken kunnen intrekken.

Nodig voor 2 hamburgers

250 gram varkensgehakt, halve theelepel zout, flink wat peper uit de molen, 1 eetlepel gedroogde peterselie

Je kunt deze hamburgers natuurlijk ook maken met andere soorten gehakt.

hamburgersBereiding hamburgers

  • Doe het gehakt in een kom. Voeg zout, peper en peterselie toe.
  • Kneed het gehakt goed en vorm er twee platte hamburgers van.
  • Duw een kuiltje in het midden of steek er een cirkeltje uit. Dat staat leuk en zorgt dat de hamburgers minder samentrekken tijdens het bakken dan zonder kuiltje of gat.
  • Verwarm de Airfryer voor op 200 graden.
  • Bak de hamburgers 8-10 minuten.
  • Serveer met een lepel saus eroverheen. Lekker met erwtjes en rostirondjes.

Vind je dit een lekker recept? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

2 thoughts on “Hamburgers met peterselie- en dragonmayonaise

  1. Even een vraag:

    Ik ben op zoek naar een vierkant bakblik voor de airfryer xl (avance) Bij de kleinere uitvoering (viva) is deze wel te krijgen.

    zie ik iets over het hoofd? Is deze echt niet te krijgen, en wat zou het alternatief zijn.

    Groeten van Tania

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.