Chocolade cupcakes uit de Airfryer (of oven)

Chocolade cupcakes uit de Airfryer (of oven)

CupcakesIedereen kent cupcakes, van die hele mooie met botercrème erop, met fruit gedecoreerd of gewoon lekker als cakeje, uit een papiertje. De Airfryer leent zich uitstekend voor het bakken van deze gebakjes. Hier een recept voor 4 cupcakes.

HEET NIEUWS: mijn zelfgeschreven boekje voor de Airfryer is verschenen. Je leest er meer over in dit bericht.

Waarom 4? Een handig aantal voor als je samenwoont zoals wij of een gezin bent van vier. En omdat ik ze wil bakken in de Airfryer XL, daar passen ze precies in. Wat ik heb gedaan is simpel: mijn siliconen cupcakevorm gepakt en een schaar. De vorm bood plaats voor 6 cakes, in twee rijen van drie. Ik heb de buitenste twee eraf geknipt. Zo hield ik een vierkant over dat precies in het mandje van de fryer past. In de holtes plaats ik straks de cupcakes in zo’n speciaal papiertje, te koop in elke Blokker en HEMA. Je kunt de cakes ook los in het mandje zetten (wel in een papiertje) maar dan blijft de vorm wat minder mooi.

Een normaal cupcakebeslag is bedoeld voor 12 stuks. Ik heb het recept dus door 3 gedeeld. Daarom heb je 1 groot ei nodig. Heb je kleine eitjes, pak en dan 2 en van een gemiddeld ei 1,5. Dat doe je door in een bakje 1 ei los te kloppen, de helft eruit te halen en die met nog een ei bij het beslag te doen.

Nodig voor 4 cupcakes:

75 gram roomboter, 75 gram zelfrijzend bakmeel, 75 gram fijne kristalsuiker, 1 groot ei, 1 opgehoopte eetlepel cacaopoeder, halve theelepel bakpoeder. Mixer, cupcakevorm en cupcakepapiertjes.

Bereiding:

Doe de roomboter in stukken in een kom. Warm die even op in de magnetron, elke 5 seconden even kijken of de boter al zacht is. Hij mag niet smelten. Doe dan het bakmeel, de suiker en het ei in de kom. Mix alles goed door elkaar. Voeg het bakpoeder toe en mix goed. Voeg tot slot de cacao toe en mix nog even door. Vul 4 cupcakepapiertjes met het beslag. Doe overal een flinke eetlepel in en verdeel de rest er evenredig over. Strijk een beetje glad met je vinger, die je even in water hebt gedoopt. Dan plakt het deeg niet zo.

Verwarm de Airfryer voor op 155 graden. Leg dan de cupcakes of de cupcakevorm in het mandje en bak een kwartier. Na 15 minuten kijk je even en prik je erin met een satéprikker. Komt die er schoon uit, dan is je cake klaar. Komt er na 15 minuten nog beslag mee aan de prikker? Verhoog de temperatuur tot 166 graden en bak nog 5 minuten. De cakes zijn klaar.

Je kunt ze ook in de oven bakken, dan 20 minuten op 175 graden in een voorverwarmde oven. Doe ook dan de prikkertest.

Laat de cupcakes afkoelen en eet ze op. Of doe je in een diepvrieszak en bewaar ze enkele dagen in de koelkast. Of vries ze in, ze blijven drie maanden goed.

Tip: als je bakpoeder koopt, kieper dan alle zakjes leeg in een plastic potje met deksel (ik bewaar alles waar groente, jam of broodbeleg in heeft gezeten voor dit soort doelen). Plak er een sticker op met ‘bakpoeder’ en voortaan doseer je veel makkelijker 1 of een halve theelepel zonder met halve zakjes te blijven zitten.

Dit recept is onderdeel van een reeks Airfryer recepten. Zoek je een ander Airfryer recept? Klik dan op deze link om naar de rubriek voor de Airfryer te gaan.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

One thought on “Chocolade cupcakes uit de Airfryer (of oven)

  1. Heerlijk recept, super makkelijk ook.
    En bedankt voor de tip over het bakpoeder. Nooit aan gedacht, maar bij mij slingeren ook overal halve zakjes in de keuken lades. Hoe simpel, maar nooit bedacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top