Doe het zelf: suikervrije wafels bakken

Doe het zelf: suikervrije wafels bakken

Belgische wafelsBelgische wafels zijn spotgoedkoop in de supermarkt. Maar lekker is anders. Vergeet die kleverige zoete deeghap. De heerlijkste warme wafels bak je zelf.

Aan wafels heb ik alleen maar leuke herinneringen. Een lekkere warme met kersen op stedentrip in Luik. En zelfs nog eerder: dat mijn moeder vroeger een keer wafels bakte als lekkernij. Om nooit te vergeten. Toch hield iets me tegen om zelf een wafelijzer te kopen. Het tosti-ijzer had immers ook wafelplaten en een experiment ermee was mislukt. Apparaat werd niet warm genoeg. En zou het weer typisch een apparaat zijn om twee keer te gebruiken waarna het in de kast belandt?

Onlangs kreeg ik veel inspiratie dankzij een boekje waarin een recept stond voor een wafel van sweet potato. Ook te maken in een wafelijzer, niet in een gewone pan. Ik besloot de aanschaf te wagen, en heb er nog geen spijt van. Ten eerste omdat de simpele Tristar maar 24 euro kostte en ik heb in een week tijd al een paar keer heb gebruikt. Om een toetje te bakken voor dinerbezoek, of gewoon voor onszelf. Want verrassing nummer 2 was dat wafels helemaal niet moeilijk zijn om te maken. Sterker nog: alles ervoor had ik al in huis. Je hebt er twee bakken en een mixer voor nodig, en je wafelijzer kan voorverwarmen zodra je begint.

Suikervrije wafels

We hebben wat verschillende recepten uitgeprobeerd de laatste week. Eentje ervan wil ik met je delen. Namelijk die voor de suikervrije wafel. Een gebakje waarmee je alle kanten uit kunt: warm kersen uit een pot op, bestrooi hem met suiker en boter of met jam, of maak er iets hartigs van. Het kan allemaal. Deze wafel wordt niet krokant. De grote dikke zoete wafels die je kent uit België zijn volgens een ander recept, met gist. Dit recept gaat uit van zelfrijzend bakmeel.

Nodig voor 3 wafels

155 gram zelfrijzend bakmeel, snufje zout, 175 ml melk (die ik maak van melkpoeder Elk van Campina – wij drinken verder geen melk), 3 eetlepels zonnebloemolie, 1 ei – eiwit en eigeel gescheiden

Wafels bakken

  • Verwarm je wafelijzer voor.
  • Doe het eiwit in een kom en klop het stijf met een mixer.
  • Als je de bak ondersteboven kunt houden en het eiwit niet beweegt daarbij, is het goed.
  • Doe het bakmeel in een andere kom en mix er de melk, olie, eigeel en zout doorheen.
  • Klop als het beslag geen klontjes meer heeft, het eiwit er snel doorheen.
  • Schep het beslag met een grote soeplepel in je wafelijzer en bak de wafels een paar minuten tot ze bruin zijn van buiten en gaar van binnen. In de Tristar was dat 3 minuten op stand 3 en daarna 2 minuten op stand 4-5.

Op de foto met een klontje boter, poedersuiker en geprakte kersen.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top