Airfryer schoonmaken: roostertje en klep eraf

Airfryer schoonmaken: roostertje en klep eraf

Airfryer schoonmakenDe Airfryer is een topapparaat. Ik gebruik hem elke dag en op dit blog vind je er tientallen recepten voor. Er zit maar één nadeel aan: hij is zo lastig schoon te maken. Ik besloot hem eens open te maken voor wat poetswerk.

HEET NIEUWS: mijn zelfgeschreven boekje voor de Airfryer is verschenen. Je leest er meer over in dit bericht.

Vies

Sommige Airfryers schijnen er last van te hebben en die van mij hoort erbij: het mandje ziet er afgeragd uit en ook de binnenpan heeft beter tijden gekend. Wie mij niet kent en de fryer XL ziet, denkt dat ik hem al zes jaar heb en nooit schoonmaak. De waarheid is dat ik hem na elk gebruik schoonmaak. Zowel het mandje als de binnenpan gaat een sopje in en wordt liefdevol afgewassen. Helaas zonder al te veel effect. De binnenpan is in maart vervangen en ook die heeft al doffe plekken en een ‘rand’ met ingebrand vet. Een eerdere poging tot de Airfryer schoonmaken volgens de adviezen van Philips leidde tot kortsluiting.

Rooster

Ook de buitenkant van de pan stelt me voor problemen. Een doekje eroverheen halen, verwijdert niet altijd de vette plekken. De rand aan de bovenzijde is lastig onder te komen en aan de achterkant zit de luchtuitlaat. Een smal roostertje waar doorheen ik allemaal vuil zag. Resten marinade die met de luchtcirculatie mee zijn gekomen en daar neerslaan. Bah bah.

Airfryer schoonmaken

Hoewel Philips het niet aanraadt of er een advies over heeft, ben ik vandaag aan de slag gegaan met een platte schroevendraaien en de Airfryer XL. Wel met enige angst, want stel dat ik iets zou afbreken?

Mijn angst was nergens voor nodig. De klep aan de bovenkant ging er met wat wrikken prima vanaf. Hij zit vast op vier hoekpunten en twee punten aan weerszijden en kan er gewoon af. Hij gaat dan open en je kijkt op de motor. Ik heb even een doekje over de bovenkant gehaald en toen de klep er weer op gedaan. Ging prima, beetje goed mikken en hij zat weer. Verder dan met de Airfryer schoonmaken.

Toen het ventilatierooster. Ik heb aan de zijkant de schroevendraaier erop gezet en kon hem er zo af wippen. Het rooster was vies, dus die ging onder de kraan. Onder het rooster zit een soort metalen pijp. Bij mij zat er allemaal vette marinade op. Die heb ik grotendeels verwijderd met een droge tandenborstel en een microvezeldoekje. Beetje voorzichtig vegen en het was weer schoon. Het roostertje ging er zo weer op, en mijn Airfryer schoonmaken zat erop. Hij deed het trouwens gewoon weer, dus geen zorgen om iets kapot te maken. Deze actie ging alleen om ‘het plastic’, niet om de elektronische onderdelen.

Dit recept is onderdeel van een reeks Airfryer recepten. Zoek je een ander Airfryer recept? Klik dan op deze link om naar de rubriek voor de Airfryer te gaan.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

30 thoughts on “Airfryer schoonmaken: roostertje en klep eraf

 1. Om het roken tegen te gaan heb je een binnen deksel met pootjes nodig dan voorkom je dat vel spetters tegen het verwarmings element aan komt ik had het ook nu niet meer prima oplossing maar wel na iedere bak beurt even je binnen pan ontvetten

 2. Ik zet altijd zo’ n aluminium bakje erin als ik iets moet braden, het vet blijft dan altijd in het bakje en scheelt een heel stuk met schoonmaken

 3. Vanmorgen de airfryer ontmanteld. Met torx gereedschap.
  De donkere kap achter de spiraal was hardnekkig aangekoekt. Ook het grote omhulsel onder de ventilator. Allemaal paneermeel van de bitterballen etc.? Ovenreiniger of schuursponsje was kansloos. Heb het met een schroevendraaier er afgekrabt. De ventilator heeft overigens een contraschroefdraad: klok mee = los.
  De inlaatklep (bovenop) en uitlaatklepje (achter) zijn vanuit binnen veel beter los te halen.
  Meteen ook het lagertje van de lade wat ingevet. Die glijdt weer soepel.

 4. inderdaad als je garantie verlopen is, kun je met een torx T-20 de kap waar de display in zit loshalen (4x schroefjes) en vervolgens met torx T-10 het verwarmings-module van de ventilator-deel los halen (6x schroefjes).
  Er is geen grote kracht nodig, dus doe alles met beleid. Geldt ook voor draadjes die met stekkers vast zitten.
  Daarna kun je rustig alles met beetje ontvetter schoonmaken. Kijk uit met water bij de electronica en laat alles dagje goed drogen, alvorens het geheel weer in elkaar te zetten. Succes !

 5. De airfryer zou minder nare geurtjes opleveren. 9 van de 10 keer staat mijn keuken echter helemaal blauw van de rook en gaat het brandalarm af.
  Je kunt qua geur VEEL beter een gewone frituurpan gebruiken. Met de Philips airfryer zit je 3 dagen met stank in huis. Waardeloos apparaat.

  1. Er is een antispatdeksel te koop welke je in de mand boven je gerecht zet. Dit voorkomt dat het vet e.d. tegen het verwarmingselement spat. Ook kun je tegenwoordig inleggers(Papier), voor op de bodem van de mand, kopen. Ook je temperatuur verlagen en de tijd wat langer instellen werkt prima.

   Succes

 6. Attentie! Geen stroom meer, apparaat blijft uit?
  Draai het apparaat om en vlakbij de stroomkabel zit een klein gaatje in de bodem, steek hier een sate prikker in totdat je een klikje voelt…dat is de reset knop!
  Als het goed is, springt ie daarna weer aan.

 7. De airfryer is een van de beste uitvinding van Philips ooit, geweldig om mee te werken. Zelf gebruik ik de Philips Airfryer xl bíjna elke dag, zou het voor geen geld weer willen missen. En het is tevens nog een stuk gezonder om je eten te bereiden.

  1. huh?….je bedoelt citroen?
   Ik reageer ff omdat ik de volgende reactie ook wat vreemd vind en vind er geen verbetering in of antwoord op …

 8. Hi onze airfryer, slaat nu steeds af, na ongeveer 5 min, opnieuw aanzetten lukt niet, moet hem eerst af laten koelen, en dan doet die het weer!! en dan slaat die weer af.
  Lijkt erop dat die te warm wordt, we hebben hem al 4 jaar, en bijna iedere dag in gebruik, we wonen in spanje, en hebben hem in nederland aangeschaft..
  Iemand misschien een idee, waaraan dit kan liggen, en wat je eraan kan doen?
  Bedankt alvast
  groetjes Alisha

  1. Hoi Alisha, het klinkt alsof er iets technisch aan de hand is. Je kan proberen de Airfryer in een droge omgeving te zetten en een paar dagen niet te gebruiken, misschien is er vocht in het display gekomen. Het zou ook kunnen dat er een onderdeel stuk is, reparatie is vanuit Spanje denk ik moeilijk te realiseren maar je zou contact kunnen opnemen met Philips om dit te bespreken. Na 4 jaar zit er denk ik helaas geen garantie meer op de Airfryer. Balen zeg! Groeten van Saskia

 9. Mijn airfryer is stuk, krijgt geen stroom meer. Zou hem graag open willen schroeven maar dat lukt niet met een gewone schroevendraaier. Iemand enig idee met wat voor soort schroevendraaier dit wel lukt?

  1. Hallo Coen, als je Airfryer nog binnen de garantie valt, zou ik daar gebruik van maken en niet zelf gaan klussen. Heb je overigens als een torx-schroevendraaier geprobeerd? Groeten, Saskia

 10. Ik heb mijn fryer als van af het begin maak hem na gebruik schoon nu had ik dat er aan de achterkant rook uit kwam en de lucht was ook niet fris meteen uit gezet en met een pannetje afgemaakt nu is mijn vraag kan de filter aan de achterkant eraf?gr.mary

 11. Ik heb de Airfryer schoongemaakt doormiddel van het verwarmingselement los te klikken.
  Deze zit vast op vier punten waarvan er drie losgemaakt kunnen worden. (soort bajonetsluiting)
  Het achterste punt blijft vastzitten want hieraan zit het element vast aan de motor. Nu deze los is, komt het element los te hangen van de bovenkant. Je kunt nu met een vochtige doek (sopje gemaakt) de binnenzijde van de bovenkant schoonmaken.

 12. Ik heb geprobeerd om de Airfryer schoon te maken maar trok te hard aan het element en stuk is de pan.
  En zeker na een paar bak beurten ziet de pan er niet uit slecht schoon te maken’
  Beveel deze pan aan niemand aan ga weer frituren veel makkelijker.

 13. Wat een kado, wat een luxe, wat een vooruitzicht van gemak en een gezonder leven!

  De Airfryer HD922XX van Philips.

  Wat een tijds- en energieverslindend apparaat.
  Iets consumptie klaar maken ( Neem er wel de tijd voor!) kost een maar “drupje” olie en stroom ( want die neemt daar rustig de tijd voor!), maar schoonmaken ( Neem er wel de tijd voor!) is een ware aanslag op je gas, water en lichtverbruik( en navenant de rekeningen!) en daar bovenop komen nog allerlei “milieuvriendelijke petrochemische toevoegingen om te laatste restjes ( Neem er wel de tijd voor!) van dat “drupje” olie weg te werken.
  Uiteindelijk blijft dan “slechts” die penetrante baklucht in je huis hangen.

  Ik ga weer terug naar de koekepan en loop wel een half uurtje extra met de hond!

 14. Hoi Saskia,
  Bedankt voor de schoonmaaktips, gelukkig geen probleem met binnenpan en mandje die worden schoon na even in de week te hebben gestaan (afwasmiddel).
  Ik wil de schaal die onder het verwarmingselement zit vetvrij maken,maar kom e niet makkelijk bij aan de binnenkant,heb jij toevallig daar ervaring mee en tips?
  Vandaag de gril pan (schaal) ontvangen dus dat wordt het grillen uit proberen
  groetjes
  Cor Pouwen

 15. De oude Chinees met klapschuif daar achter was een smerige keuken ,maar het eten was top, niet te veel schoon maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top