Lunch geen moment van ontspanning

Lunch geen moment van ontspanning

De lunchDe lunch op het werk is lang niet voor iedereen een moment van ontspanning. Er wordt bijna net zo veel achter het bureau geluncht als op een aparte plek zoals een kantine. Ook praten we tijdens de lunch veel over het werk.

Dat blijkt uit Het Grote Lunchonderzoek 2013 van onderzoeksbureau Multiscope. De meeste mensen (39 procent) lunchen in een kantine of lunchruimte. Een vergelijkbaar percentage luncht meestal achter het bureau. Van deze mensen werkt liefst 85 procent soms of altijd door tijdens het lunchen. Dat houdt in dat een derde van alle werkenden doorwerkt tijdens de lunch. 7 procent luncht meestal thuis.

Te lang pauzeren
Gemiddeld hebben we 30 minuten lunchpauze. Meer dan de helft (53 procent) van de werkenden smokkelt daar echter tijd bij. Bij 4 procent is dat zelfs gebruikelijk. Mensen die langer pauze nemen dan toegestaan smokkelen gemiddeld zo’n 8 à 9 minuten extra.

Praten over werk
Het werk is voor bijna twee derde een onderwerp dat vaak besproken wordt tijdens de lunch. 7 procent ergert zich echter daaraan en praat op dat moment liever over andere dingen. Andere veelbesproken onderwerpen zijn nieuws & actualiteiten, de dagelijkse beslommeringen en vakanties. Daarnaast hebben vrouwen het vaak over kinderen en gaat het bij mannen vaak over humor.

Irritaties
Meer dan de helft (55 procent) van de ondervraagden stoort zich wel eens tijdens de lunch. Vooral collega’s die met hun mobiele telefoon bezig zijn is een grote ergernis. We zien liever dat collega’s zich sociaal opstellen tijden de lunch dan dat ze aan het Facebooken of WhatsAppen zijn. Roddelen over andere collega’s en smakken tijdens het eten zijn andere veel voorkomende ergernissen. 10 procent ergert zich vooral wanneer ze tijdens de lunch gestoord worden.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top