Kookdemonstratie met de Airfryer: een verslag

Kookdemonstratie met de Airfryer: een verslag

hapjes uit de AirfryerMijn kookboek Makkelijke gerechten uit de Airfryer was aanleiding voor iets leuks. Ik mocht een demonstratie met de Airfryer geven in de kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg. De eerste keer werd meteen een mijlpaal.

Begin augustus kwam mijn kookboek Makkelijke gerechten uit de Airfryer uit. Zodra ik het eerste exemplaar binnen had, ging ik apetrots de stad in. Op naar de kookboekenwinkel. Daar werd ik met open armen ontvangen door eigenaar Guus. Hij vertelde me dat er best veel mensen bij 63 Graden naar binnen liepen om te vragen of er kookboeken voor de Airfryer bestonden. Die waren er niet, tot aan dat moment. Guus besloot direct om het boekje te gaan verkopen. Top!

In de winkel

Wat later die maand verscheen er een artikel in de lokale krant Stadsnieuws. Dat leverde flink wat toeloop op naar 63 Graden, het enige adres waar het boekje gewoon in de schappen ligt. Erkende boekhandels kunnen het overigens wel bestellen, en het is ook te koop via onder meer Bol.com. Maar een hoop mensen namen de moeite om naar de winkel in Tilburg te komen. Els, die in de winkel werkt en zelf het blog Eetlust! heeft, vroeg toen of ik het leuk vond een kookdemonstratie te geven van de Airfryer. We prikten de datum 1 november, afgelopen zondag.

Een beetje eng

Voor mij iets nieuws. Ik ben niet zo’n natuurtalent waar het gaat om spreken in het openbaar voor mensen. Als tiener deed ik mee aan de Kunstbende, waar ik regiowinnaar werd met een gedicht. De jury had het over een schuchtere presentatie. Dat ik daarna met stoel en al van het podium viel, maakte het er niet beter op. Zelfs twintig jaar later vind ik het niet gemakkelijk om vreemde mensen iets te vertellen en zelfs met bekende mensen moet ik erg blozen en me er echt toe zetten iets te zeggen. Een kookdemonstratie geven leek me heel leuk maar ook eng. Ik keek er tegelijkertijd wel en niet naar uit.

Lekkers uit de Airfryer

Mijn idee was om met mijn Airfryer in de winkel wat lekkere dingen te maken en uit te delen. Een winkel is geen restaurant, dus het liefst hapjes die mensen zo kunnen eten en waar ze niet vies van worden. Kipkluifjes vielen dus af. We besloten om muffins te maken en te laten proeven, net als ter plekke geroosterde nootjes en kroepoek. Ik bakte boterkoeken van tevoren en had al wat muffins klaar. Ze moeten 20 minuten bakken en de demonstratie zou van 14 tot 16 uur zijn, dus het was goed wat achter de hand te houden.

demonstratie met de AirfryerMuffins en hapjes

Zondagochtend bakte ik dus 10 muffins met wortel en rozijnen en laadde ik een krat met papieren bordjes en schaaltjes in, nam ik de rauwe pinda’s, kroepoek en cassavecrackers er nog veel meer mee en zette de Airfryer in onze auto. Mijn man zette me af bij de winkel. Het was mooi weer, een prachtige dag. Bij 63 graden staat achter in de winkel een mooie grote houten tafel, vlak bij de bakboeken, dus daar kon ik alles op neerzetten. Mijn eigen Airfryer, eentje die Els had geleend van haar schoonzus en ertussen bakjes en bordjes met de hapjes.

Al snel kwamen de eerste mensen binnen. Ik had verwacht dat men langs zou lopen, wat zou proeven en dan weer verder zou gaan. Maar de bezoekers gingen op hun gemakje zitten en wachten op wat komen zou. Ik vertelde van alles over de Airfryer, roosterde de pinda’s en de kroepoek, deelde de hapjes uit en beantwoordde vragen. Er kwam van alles naar voren, van de vraag of een grillpan nu echt nodig is (nee) en of de bakvorm niet een beetje duur is (ja, koop gewoon een andere die past).

0311-signeren-bij-kookboekenwinkelSigneren

Een aantal mensen wilde mijn boekje kopen. Natuurlijk wel gesigneerd! Dat was een ‘eerste keer’ voor me. Iets leuks voorin schrijven geeft toch een persoonlijke touch aan het boek. Mijn handschrift is niet erg netjes dus ik moest wel goed opletten, een foutje is snel gemaakt. Maar het ging goed! Ik voelde me een echte schrijfster.

Leuke middag

De uren vlogen voorbij. Ik mag terugkijken op een ontzettend leuke middag, met veel contact met mensen. De doelgroep die ik voor ogen had toen ik het eerste en enige Nederlandstalige kookboek voor de Airfryer schreef, blijkt niet alleen in mijn fantasie te bestaan maar ook in het echt. Ik wil bij deze alle belangstellenden bedanken en natuurlijk in het bijzonder de mensen van kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg.

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top