Ongelofelijk! Zoveel vet loopt er uit je vlees in de Airfryer

Ongelofelijk! Zoveel vet loopt er uit je vlees in de Airfryer

Minder vet eten uit de AirfryerMet de Airfryer kun je minder vet eten. Maar wist je hoeveel dat nou eigenlijk precies is? Eetnieuws probeerde het uit.

Elke keer als ik vlees klaarmaak in de Airfryer, valt me op hoeveel vet eruit druipt in de bak. Vet dat je dus niet eet! Normaal giet ik meteen heet water met wat afwasmiddel in de bak en kijk ik er verder niet naar om. Maar deze weel kreeg ik ineens een idee. Wat als ik nou eens zou meten hoeveel vet je eigenlijk niet eet? Ik besloot het uit te proberen.

Scharrelvlees

In Hilvarenbeek zit scharrelslagerij Mulders. Een bedrijf dat alleen scharrelvlees verkoopt. Ik kocht er onder meer speklapjes voor bij de zuurkoolschotel. Je zult je afvragen: speklapjes, die zijn toch sowieso erg vet? Dat klopt. Ik houd er erg van, vooral als ze gemarineerd zijn. Ik bak ze dan lekker krokant, en in de Airfryer gaat dat natuurlijk prima. Plus je loopt niet het risico op brand, zoals als je speklapjes op de barbecue legt. Omdat het om vet varkensvlees gaat, eten we het niet zo vaak. Maar het leent zich prima voor een test!

Speklapjes in de Airfryer

In totaal kocht ik 250 gram speklapjes met zwoerd. Ik marineerde ze een dag van tevoren met onder meer sojasaus. Toen gingen ze op 180 graden de Airfryer in. Die stond in de tuin, want er komt heel veel rook vrij als je dit soort dingen bereidt in de Airfryer. Na 14 minuten verlaagde ik de temperatuur en stonden ze nog een paar minuten in de Airfryer. Toen ik de lapjes eruit haalde waren ze erg donker, maar dat kwam ook door de marinade. Het zwoerd was knapperig en het spek lekker hartig. In de bak van de Airfryer lag een flinke plas met vet. Dat goot ik in een kommetje op de keukenweegschaal, waar ik ook de speklapjes heb gewogen.

Uitslag: hoeveel vet?

Zoveel vet komt er uit speklapjesHet is bijna niet te geloven. Maar er kwam maar liefst 65 gram vloeibaar vet uit de Airfryer. De speklapjes wogen 185 gram. Als je kijkt naar het oorspronkelijke gewicht van 250 gram speklapjes, dan is maar liefst 26 procent daarbij gewoon varkensvet dat uit het vlees is gelopen. Oftewel ruim een kwart!

Bij andere manieren van speklapjes maken verliezen ze natuurlijk ook veel vet, maar in de Airfryer kun je het mooi controleren. De speklapjes waren heerlijk overigens. Zeker als ik eraan dacht hoeveel varkensvet we niet hebben gegeten.

Meer over de Airfryer?

Airfryer kookboekIk heb een boek geschreven! Makkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top