Kaas kopen bij de boerderijwinkel

Kaas kopen bij de boerderijwinkel

kaas van De LeyedaelerEat local is de trend van de laatste jaren. Haal je groenten bij de tuinder, je vlees bij de boer en kaas… bij de kaasboerderij. De Leyedaeler in Goirle bijvoorbeeld.

Sinds een paar maanden eten wij meer ‘local’. Elke week een groentepakket met een doosje verse eitjes van Ut Rooi Bietje in Tilburg. Lekker en biologisch, dus een mooie basis voor een goed eetpatroon. Hier in de omgeving zitten flink wat boerderijwinkels en als ik tijd heb, ga ik er graag heen voor vlees of zuivel.

Bij kaasboerderij De Leyedaeler in Goirle was ik nog nooit geweest. Op de site staat van alles over het bedrijf. Zo kun je er workshops kaasmaken doen of een high cheese boeken. Leuk! Na een tochtje door de buitenwijken van Goirle vond ik het bedrijf aan de Beeksedijk al snel. Makkelijk te herkennen aan de vlaggetjes en met een parkeerplaats voor de schuur. Naast een woonhuis zit een knus winkeltjes, waar niet alleen kaas te koop is, maar ook zuivel van zuivelboerderij De Kern uit Drunen.

Kaas met kruiden

De dame achter de toonbank vertelde me dat ze oorspronkelijk een melkveebedrijf hadden, en negentien jaar geleden zijn overgestapt op kaasmaken en -verkopen. In de kaaswereld is negentien jaar niet zo erg lang, vaak zijn kaasmakers familiebedrijven die generatie op generatie het stokje doorgeven.

Achter de toonbank liggen denk ik wel twintig verschillende soorten kazen. De meeste soorten van koeienmelk maar ook kaas van andere dieren, zoals geit. Een specialiteit is kaas met kruiden. In de supermarkt liggen vaak alleen varianten met mosterdzaden of komijn, maar hier zijn er ook allerlei kaasjes met bijvoorbeeld honing-klaver te koop. Ik nam een stukje pittig belegen mee, om uit het vuistje te eten. Daar zit tenminste smaak aan!

De Leydaeler zit aan de Beeksedijk in Goirle, en is woensdag tot en met zaterdag geopend. Kijk voor de exacte openingstijden op de website.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top