Getest: Maggi Mals en Kruidig (kippapier)

Getest: Maggi Mals en Kruidig (kippapier)

Maggi Mals en KruidigVelletjes bakpapier met een kruidenmix. Om de kip vouwen en bakken maar. Is dit nieuwe product van Maggi lekker? Eetnieuws probeerde het uit.

Eind vorig jaar kreeg ik een Foodybox van De Kroon op het Werk, een bekend PR-bureau voor voedselproducenten. Erin zat van alles, waaronder een verpakking Maggi Mals en Kruidig in de smaak ‘zongerijpte tomaat’. Je kent het misschien wel van tv, er wordt veel reclame voor gemaakt. Het is een zakje met 4 bakpapiertjes die je om een kipfilet heen kunt vouwen. Per 4 velletjes kost het 1,49 euro (prijs website Albert Heijn). In het bakpapier zit een mengsel van vet en smaakmakers. Tijdens het bakken komt de smaak op de kip te zitten. Klinkt makkelijk, en ik was benieuwd of het lekker is. Tijd dus voor een testje.

Product gebruiken

De instructies staan duidelijk op de achterkant van het zakje vermeld. Papier neerleggen en openvouwen, kip erin, papier dichtvouwen en aandrukken, koekenpan voorverwarmen op het fornuis zonder verdere olie of boter, en dan de kip tien minuten per kant op laag vuur bakken. Wat, tien minuten? Dat is toch veel te lang, een kipfiletje in totaal twintig minuten laten cremeren in de pan? Dat dacht ik ook. Toch maar proberen volgens de instructies.

Eerste test: foutje

De eerste keer ging het mis. Althans, ik vond de kip wel heel taai geworden. En de smaak nogal zout, bij sommige hapjes dan. Dat eerste lag aan mij. Ik had bij de slager varkenslapjes en kipfilets gehaald, en per ongelijk het varkensvlees gepakt. Ik vond ze al zo klein, voor kip. Na (bijna) twintig minuten te hebben gebakken, was het vlees kurkdroog geworden. De smaak van de kruiderij zat er wel goed in. Op zichzelf werkt het systeem dus wel. De gebruikte bakpapiertjes zagen er wel vies uit, met vetplekken en samengekoekte smaakmakers. Maar die gingen toch de prullenbak in.

Tweede poging: kip met Maggi

De dag erna probeerde ik Mals en Kruidig met het goede vlees, namelijk een tamelijk dikke kipfilet per persoon. Wijs geworden door de eerste dag, bakte ik ze geen tien maar slechts zes-zeven minuten per kant. De kip was toen gaar in het dikste gedeelte. Ik legde de kip met een tang op de borden en gooide de papiertjes meteen weg. We gingen eten. Mijn man is een makkelijke eter en koken met pakjes en zakjes vindt hij net zo goed als zonder. Hij vond het lekker, al was het zout niet evenredig verdeeld over de stukken kip. En de smaak ‘zongerijpte tomaat’ haal je er ook niet uit. Gewoon hartige kruiderij. Ikzelf ben een kritische eter. Ik vond het niet vies, en ook niet heel lekker. Mij te kunstmatig. Ik denk wel dat veel mensen dit een handige manier vinden om van een saai kipfiletje iets te maken wat ergens naar smaakt. Mij deed het nog het meest denken aan de voorgekruide kippenpootjes van de supermarkt, je weet wel, die feloranje kruiderij.

Vet en zout

Wat ik op dit soort producten tegen heb, is dat ze te zout en eigenlijk ook te vet zijn. Mensen kunnen denken gezond bezig te zijn. Kipfilet staat immers bekend als mager vlees en je gebruikt geen olie in de pan. Olie, althans palmvet, is echter het derde ingrediënt op de verpakking, na tomaten en zout. In de tabel met voedingswaarden valt te lezen dat 33 procent van de ingrediënten vetten zijn, en koolhydraten (suikers) vormen bijna 23 procent. Plus 21 procent zout. Dat is best veel. Nu gaat er maar een Klein beetje mix op een papiertje. Desondanks krijgt iemand die 100 gram kip eet uit een papiertje 1,03 gram zout binnen, terwijl de maximaal aanbevolen hoeveelheid 6 gram per dag is.

Conclusie

Maggi Mals en Kruidig is een makkelijk te gebruiken product voor mensen die zelf niet zo creatief zijn met smaakmakers voor kip. De smaak is OK, maar wat te zout en tomaat komt niet duidelijk erin terug. Soort algemene hartigheid. Aanwijzingen op de verpakking kloppen niet helemaal. In mijn ogen zitten er flinke hoeveelheden zout, suiker en vet in – waarmee ik dit geen product vind om vaak te eten. Ook te gebruiken voor andere soorten vlees, maar bak het niet te lang.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

2 thoughts on “Getest: Maggi Mals en Kruidig (kippapier)

  1. waar kan ik MAGGI KIP VELLETJES KOPEN ik heb al 5 jumbo gedaan en ze hebben dat niet wel her en der zo zakken , dus waar kan ik die koppen of kan ik ze ergens online koppen ( nog beter ) tot hoors .

  2. Goedemorgen.
    Kunt u mij misschien vertellen wie er in Amsterdam van die kruiden-papiertjes verkoopt waar je kipfilet in kan braden? Van die braadzakken zie ik wel overal.
    Ik kan ze nm nergens meer vinden. Hoop wat van u te horen.
    Met vriendelijke groet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top