Hoe werkt bakpapier?

Hoe werkt bakpapier?

Bakpapier

Hoe werkt bakpapier? Veel mensen wilden dit het afgelopen jaar weten. In het Google Trends Jaaroverzicht is het een van de snelst stijgende zoektermen in Nederland. Misschien doordat bakken populairder is geworden door Heel Holland Bakt? Hier uitleg over bakpapier. Want dat wil je weten volgens Google.

Wat is bakpapier?

Bakpapier is papier dat speciaal is bewerkt om in de oven te gebruiken. Het is voorzien van een coating die zorgt dat eten niet blijft plakken. Het vliegt daarnaast niet in brand in de oven. Je legt het op een bakplaat of rooster en daarop plaats je het eten. Het geeft geen geur of smaak af. Het is bedoeld om je bakplaat te beschermen, het eten niet aan te laten bakken en als je iets vets bereidt, komt het vet op het papier terecht en kun je het makkelijk weggooien. Je kunt er ook springvormen mee bekleden.

Bakpapier geeft geen geur of smaak af. Je kunt er ook eten mee inpakken in pakketjes. Je doet er bijvoorbeeld vis in met kruiden en wat vocht zoals bouillon of wijn. Dan vouw je je pakketje goed dicht en daarna ‘stoom’ je het in de oven. Je hebt dan een gerecht ‘en papillotte’ zoals dat heet.

Springvorm bekleden

Voor het bekleden van een springvorm knip je een cirkel uit het bakpapier ter grootte van de bodem van je vorm. Knip dan twee stroken ongeveer ter hoogte van je vorm uit. Vet de bodem en de zijkanten van je bakvorm in met olie of boter en ‘plak’ het papier op de bodem en de zijkanten. Knip overlappende stroken eraf. Wat ik met een springvorm vaak doe, is gewoon een grof vierkant afscheuren. Dat legt ik over de bodem van de vorm en dan klem ik de zijkanten erop. Het papier dat aan de onderkant uitsteekt aan alle kanten, knip ik eraf.

Hoe vaak gebruiken?

Bakpapier gebruik je in principe maar één keer, daarna gooi je het weg. Het mag niet in de papierbak maar moet bij het normale afval. Als je vaker bakt, is een siliconen bakmat een aanrader. Die kun je hergebruiken. Je kunt er alleen geen pakketjes mee maken, daar heb je wel bakpapier voor nodig.

Merken

Door de jaren heen heb ik allerlei merken gebruikt, huismerken en A-merken door elkaar. Ik heb nooit enig verschil in kwaliteit gemerkt. Sommige A-merken schermen met 3D-papier waardoor het eten niet blijft plakken. Dat is wat mij betreft reclamepraat. Koop gewoon de goedkoopste!

Wel hebben de merken wat gemeenschappelijk: de doosjes gaan moeizaam open en de kartelrand die bedoeld is om het papier langs af te scheuren, werkt niet. Ik bewaar de rol los in een laatje en knip of scheur gewoon zo veel papier af als ik nodig heb.

Succes!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

3 thoughts on “Hoe werkt bakpapier?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top