Magere kipkarbonade uit de Airfryer

kipkarbonade uit de AirfryerKipkarbonade is populair. Goedkoop en toch mals. Marineer hem met een rub en gril hem in de Airfryer. Je houdt een tamelijk mager stukje vlees over met een knapperig velletje.

HEET NIEUWS: mijn zelfgeschreven boekje voor de Airfryer is verschenen. Je leest er meer over in dit bericht.

Of er brand was, kwamen de buren vragen. Toen we zeiden een indoorbarbecue te houden maakten ze rechtsomkeert om met luidruchtig geklapper de was binnen te halen. Gelijk hadden ze. De kipkarbonades waren de Airfryer nog niet in gegaan, of er stond witte rook in de keuken alsof er een nieuwe paus was gekozen. Naar buiten met de Airfryer!

Malse kipkarbonade

Kipkarbonade is het bovenste deel van de poot van een kip. Eronder zit de drumstick, en beide delen aan elkaar heet een klippenbout. De kip loopt tijdens zijn leven (als het goed is) en het vlees is daardoor malser (en vetter) dan kipfilet. Juist dat beetje vet zorgt ervoor dat de kipkarbonade niet droog is, maar sappig. In de Airfryer maak je er een magerder gerecht van door het vet eruit te bakken. Let wel op: er gaat veel rook uit je Airfryer komen.

Rook uit de Airfryer

Rook uit de Airfryer kan twee oorzaken hebben. Of er zit iets op je grill, spetters van saus, en dat brandt aan. Of er loopt olie of vet uit het gerecht dat je aan het maken bent. Dat valt op de bodem en verbrandt deels door de hitte in de pan. Er is niet zo veel aan te doen. Sommige mensen doen water onder in de pan. Daar is hij niet voor bedoeld, en je verstoort de luchtcirculatie ermee. Wilde je gegrilde of gestoomde kip? Aluminiumfolie op de bodem doe ik wel eens, goed aandrukken zodat het de vorm van de pan volgt. Het scheurt echter snel en werkt daardoor niet 100 procent.

Nodig

1 kipkarbonade per persoon, barbecuerub (deze of deze), scherp mes

Kipkarbonade bereiden

  • Was de kipkarbonade met koud water. Aan de onderkant zit vaak een gek flapje met huid. Snijd dit eraf zodat je een nette driehoek kip overhoudt.
  • Maak met het scherpe mes ongeveer vier inkepingen in de bovenkant van de kipkarbonade. Het is de bedoeling dat het vel doorgesneden wordt maar het vlees eronder niet.
  • Wrijf de kipkarbonades goed in met de rub, zorg dat elk deel bedekt is ermee. Laat afgedekt een halve tot hele dag marineren in de koelkast. Haal een half uur voor bereiding uit de koelkast en laat afgedekt op kamertemperatuur komen.
  • Zet de Airfryer buiten en verwarm hem voor op 200 graden.
  • Bak de kip 10 minuten op 200 graden. Verlaag dan de temperatuur naar 150 graden en bak nog eens 10 minuten.
  • Verbaas jezelf over de hoeveelheid rook die uit de Airfryer komt. Serveer de kop direct, en zet meteen een sopje in de bakpan, je zult niet geloven hoeveel vet uit de kip is gelopen.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe (Airfryer-)recepten? Like Eetnieuws dan op Facebook of Pinterest.

Dit recept is onderdeel van een reeks Airfryer recepten. Zoek je een ander Airfryer recept? Klik dan op deze link om naar de rubriek voor de Airfryer te gaan.

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

One thought on “Magere kipkarbonade uit de Airfryer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.