Review: bakmix voor brownies uit de Airfryer

Brownies bakken in de Airfryer

Review: bakmix voor brownies uit de Airfryer

Een bijna kant-en-klare bakmix voor brownies maken in de Airfryer, is dat een succes? Ik probeerde het met een pak van Albert Heijn Excellent.

Sinds ik zwanger ben,  heb ik nogal een ‘sweet tooth’, oftewel nog meer trek in zoetigheid dan normaal. Vooral chocolade doet het goed, in alle vormen. Een tijd geleden bakte ik al een hele lading muffins, maar die voorraad is inmiddels helemaal op. Toen ik laatst door de enorme Albert  Heijn liep die hier in Tilburg recent is heropend, viel me op dat het schap met bakproducten flink is uitgebreid. Het merk Home Made biedt allerlei baksels aan waar je alleen maar water of eieren en melk bij hoeft te doen. Maar de Appie heeft onder het eigen (luxe) label Excellent ook allerlei intrigerende doosjes op de plank staan. Zo viel mijn oog op de doos voor brownies met Belgische chocolade en een topping van witte chocolade. Alleen maar water erbij doen en je bakt thuis iets lekkers. Althans, dat was natuurlijk de vraag. Brownies zijn heel makkelijk te maken en de ingrediënten heb ik meestal wel in huis, maar zo’n gemakspak heeft ook voordelen. Namelijk dat je ze op elk gewenst moment kunt maken en niet hoeft te zoeken naar ingrediënten.

Brownies van Albert HeijnAantrekkelijke doos

De doos ziet er in elk geval aantrekkelijk uit en de foto op de verpakking wekt ook trek op. Op de zijkanten en achterkant staat een beschrijving, die ik wat mij betreft niet zo erg goed leesbaar. In de doos zit een zak met bakmix, een plastic zakje met witte chocoladedruppels en een bakvorm. De instructies zijn bedoeld voor de oven, maar voor de Airfryer is er een eigen draai aan te geven.

Hoe werkt het?

Zo werkt het: mix de bakmix enkele minuten met 125 ml koud water. Ik deed dit zo kort mogelijk omdat het gebak anders een beetje taai kan worden. Dan giet je de vloeibare mix in de bakvorm. Je verwarmt de Airfryer voor op 160 graden en bakt de brownies dan 25/27 minuten (Philips Airfryer XL). In de oven moet de vorm 40 minuten op 180 graden dus je hebt aanzienlijke tijdwinst. De bakmix is gaar, en is door de luchtcirculatie in de Airfryer in het midden wat omhoog gekomen. Normaal gesproken zijn brownies plat, je moet er dus wel rekening mee houden dat ze minder ‘mooi’ te glazuren zijn.

Brownies afwerken

Om onduidelijke reden moet de bakvorm 2 minuten ondersteboven afkoelen. Daarna draai je hem weer om en verdeel je de witte chocolade erover. Deze smelt, en na 5 minuten smeer je de chocolade uit tot een glazuurlaag. Dat gaat niet zo makkelijk en wordt niet zo mooi doordat de bakmix in het midden omhoog is gekomen. Voor de smaak maakt dit trouwens niet uit. Laat alles dan afkoelen en snijd de rechthoek in 8 rechthoekjes. Een portie is 1 stuk.

Hoe smaakt het?

In eerste instantie vind ik de brownies erg zoet vergeleken met zelfgemaakt gebak. Hij is wel lekker zacht en kleverig gebleven aan de onderzijde. Ik bewaarde de stukken in een afgesloten bakje in de koelkast. Eerlijk gezegd vond ik de smaak de dagen erna beter, wat minder zoet leek het wel en met een betere chocoladesmaak. Je proeft wel duidelijk dat het geen echt zelfgemaakte brownies zijn.

Wat vind ik van deze brownies?

Ze hebben zijn voors en tegens. Het voornaamste tegenargument is dat het niet zo lekker is als helemaal zelfgemaakte brownies. Maar er zijn een hoop pluspunten. De doos is met 2,29 euro niet zo duur, er hoeft alleen water bij, het maken is leuk om te doen en je hebt wel ‘vers’ gebak. In de Airfryer is het bovendien snel klaar. Houd je dus van dit type traktatie, dan kom je er goed mee voor de dag en kun je altijd wat lekkers bakken.

Lees ook

1- Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
2- Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
3- Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
4- Airfryer voor beginners: gevogelte en groente

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top