Review: Every Day Fry-Day – kookprogramma over de airfryer

Kookprogramma over de airfryer

Review: Every Day Fry-Day – kookprogramma over de airfryer

Sinds 29 augustus kun je elke dag op 24 Kitchen een kookprogramma over de airfryer zien: Every Day Fry-Day. Danny Jansen maakt in een dik kwartier een gerecht met behulp van een airfryer. De eerste aflevering ging over lasagne maken. Wat vindt Eetnieuws hiervan?

Om mee te beginnen: mijn airfryer-hart ging sneller kloppen toen ik een maand of wat geleden de aankondiging zag van een themaprogramma over mijn geliefde apparaat. 7 jaar geleden schreef ik het eerste Nederlandstalige kookboekje over airfryers (Makkelijke gerechten uit de airfryer, voor liefhebbers: 21.50 bij Bol en vol met simpele bereidingen zoals kippenpoten, gehaktbal, maiskolven en aardappeltjes). Maar ik was toen een soort roepende in de woestijn. Maar weinig mensen hadden er eentje en uitgeverijen hadden geen belangstelling.

Kookboek over de airfryer

Inmiddels is een airfryer populairder dan een normale friteuse en ontdekken steeds meer mensen wat je er allemaal mee kunt bereiden. Jansen schreef ook al een receptenboek over airfryers dus ik wist wel dat hij er affiniteit mee had.

Enfin, de eerste aflevering is uitgezonden (18:00 uur, 24 Kitchen). Ik was erg benieuwd, en deel met jullie wat ik ervan vind. Om vast wat te onthullen: gemengde gevoelens.

Wat maakte de kok in de airfryer?

In deze eerste aflevering ging het over lasagne maken van verse lasagnevellen, met tomaten-spinaziesaus en bechamelsaus met blauwe kaas. Hij gebruikte een Philips Airfryer XXL met smart sensing technologie en bakblik om spinazie te laten slinken en er met ui en dergelijke een saus van te maken. Daarna maakte hij op zijn inductiefornuis bechamelsaus. In een ronde ovenschaal stelde hij de lasagne samen en bakte deze 12 minuten in de airfryer. Het resultaat zag er smakelijk uit.

Wat vond ik leuk aan deze uitzending?

Natuurlijk allereerst dat het over de airfryer ging. En dat hij liet zien dat je er meer mee kunt doen dan alleen frietjes en snacks maken. Het ging allemaal ook snel, dus je hoeft geen uur te kijken. Elke aflevering staat er 1 gerecht centraal, dus als het wat is waar je niet van houdt, kijk je gewoon niet of wis je het van je mediabox.

Wat vond ik jammer van dit airfryerprogramma?

In het introfilmpje zie je dat er meerdere airfryers gaan terugkomen. Deze eerste episode maakte gebruik van het allerduurste model dat te koop is (340 euro). Die hebben niet veel mensen, lijkt me zo. Bovendien werd er een inzet-bakblik gebruikt, waar de meeste modellen een gaasmandje hebben. Ook werd er een hoop zonder airfryer gedaan, namelijk saus maken. Tot slot meldde Jansen dat een lasagne met verse bladen in 12-15 minuten klaar is, en eentje met gedroogde bladen minimaal twee keer zo lang. Zo lang duurt het in de oven ook, dus de snellere bereiding waar airfryers om bekendstaan, kwam niet naar voren.

Vermoedelijk is dit programma gericht op de wat culinairder ingestelde airfryer-fan. Benieuwd wat het niveau is van de volgende uitzendingen, en of ze echt de airfryer centraal zetten. Kijk jij ook? Laat weten wat je ervan vindt.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top