Koken zonder gas: dit kun je met de  Crockpot Express

Multicooker Crockpot Express

Koken zonder gas: dit kun je met de  Crockpot Express

Betaal jij je blauw aan de gasrekening en wil je je gasfornuis minder gebruiken? Apparaten zoals de Crockpot Express zijn dan een uitkomst. Wat is het en wat kun je ermee? En wanneer heb je er echt wat aan? Eetnieuws legt het uit.

Sinds januari zitten we op een variabel energiecontract bij Vattenfall. Dat betekent dat ons voorschot inmiddels meer dan verdubbeld is en we voor een kuub gas 3 euro moeten betalen. Dat wordt vast nog wel meer, dus in aanloop naar de winter proberen we nu minder gas te gebruiken. Dus korter douchen, verwarming uit (logisch, het is zomer) en dus ook minder koken op gas. We hebben geen inductie en geen plannen nog voor een andere keuken op korte termijn, dus ging ik op zoek naar alternatieven.

Koken zonder gas

Je kunt natuurlijk simpel beginnen door water in de waterkoker op te warmen voordat je op het gasfornuis verder gaat met bijvoorbeeld rijst of boontjes koken. Ik heb er echter een soort uitdaging van gemaakt om zoveel mogelijk te koken zonder gas. Dus met gebruik van elektrische apparaten. Die zijn er hier legio. Elektra is momenteel goedkoper dan gas, dus de keuze lag voor de hand. Apparaten die ik veel gebruik zijn mijn airfryer, magnetron en combi-magnetron voor de oven-functie en de Tefal Optigrill voor vlees en groentes. Sinds kort staat er hier een Crockpot Express in de kast en ik vertel je graag wat meer over dit apparaat, wat bijna elke dag gebruikt wordt.

Slowcooker en meer: een multicooker

Je kent Crockpot misschien als een bekend merk van slowcookers. Dat zijn apparaten waarin je alle ingrediënten voor bijvoorbeeld stoofvlees doet, en dit urenlang op lage temperatuur laat garen. De Crockpot Express is echter veel meer. Als je het apparaat ziet, lijkt het vooral op een heel grote elektrische soepketel met een binnenpan met antiaanbak-coating en verschillende voorkeuzestanden.

Interessanter dan alle verschillende knopjes te benoemen, is natuurlijk wat je ermee kunt doen. En dan wordt het boeiend: je kunt erin (roer)bakken, eten erin stomen, de slowcookerfunctie gebruiken en hij werkt als snelkookpan. Je kunt dus bijvoorbeeld rijst of aardappels stomen maar ook spekjes uitbakken en soep maken.

Alles is snel klaar

Wat de Crockpot aantrekkelijk maakt, is dat alle functies op het bakken na, onder druk plaatsvinden. Je maakt daarvoor het deksel dicht en sluit het ventiel. Je eten en voldoende vocht zitten dan in de binnenpan. In ongeveer 7-10 minuten komt de pan op druk, en daarna is je eten heel snel klaar. Denk aan aardappels die in 10-12 minuten stomen helemaal gaar zijn. Rijst doe je 8-10 minuten onder druk, en boontjes 1-2 minuten.

Je hebt er bovendien geen omkijken naar: inhoud in de pan, even instellen en wachten tot alles klaar is. Met een spatel of keukenhandschoen zet je het ventiel open om de druk af te bouwen, en daarna kun je het deksel openmaken en verdergaan met je maaltijd.

Maaltijd plannen

Tijdens het plannen van een maaltijd kun je de pan achter elkaar voor verschillende componenten gebruiken. Een voorbeeld: eerst stoom je rijst in de pan. Als dat klaar is, doe je het tijdelijk in een schaal. Dan gebruik je de ‘saute’-functie (bakken zonder deksel) om je vlees aan te bakken, roerbakgroente erbij, saus erdoor en dan de rijst erdoor mengen. Met één apparaat heb je dan een soort currymaaltijd gemaakt. Ander voorbeeld: spekjes uitbakken, uit de pan halen. Andijvie in bakvet laten slinken. Even in schaal overdoen. Aardappels stomen en stampen, andijvie en spekjes erdoor: klaar stamppot! En het gasfornuis blijft uit. Heerlijk!

Hoeveel kost de Crockpot Express?

De Crockpot Express is trouwens geen heel goedkoop apparaat. Hij kost rond de 120 euro. Maar als je kijkt naar hoe vaak ik hem gebruik vergeleken met andere apparaten, zeker de moeite waard. Schoonmaken gaat makkelijk: binnenpan even afdoen met een sopje, en alles kan de kast weer in.

https://www.crock-pot.com/

Foto: www.crock-pot.com

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

5 thoughts on “Koken zonder gas: dit kun je met de  Crockpot Express

  1. Ja, heel fijn apparaat. Net weer 3 liter mooie dikke lactosevrije yoghurt er in gemaakt. De yoghurt is lekkerder dan de lactosevrije yoghurt in de winkel en als je ziet wat dat tegenwoordig kost per liter. Sudder gerechten zijn ook heerlijk om er in te maken.

    1. Volgens mij kun je een hoop curry’s en dat soort gerechten er makkelijk in klaarmaken. Op de roerbakstand, en eventueel de rijst eerst stomen op het rijstprogramma.

  2. Ik heb instant pot. Hier staat geen knop manual op. Wel pressure Cook. Welke knop kan ik ipv manuaal gebruiken. Ik kom er niet goed uit wijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top