Radar testte Airfryers: weer die friet…

Radar testte Airfryers: weer die friet…

Test over AirfryersRadar testte maandag verschillende merken Airfryers. Een aantal modellen werd uitgeprobeerd. Ik was een beetje teleurgesteld door de aanpak van dit onderzoek.

Een hele tijd geleden werd ik gebeld door een redacteur van het programma Radar. Ze dachten eraan een test te gaan doen met Airfryers en wilden wat meer weten over het apparaat en wat je ermee kon. Wat zijn de voordelen, waarvoor gebruik je het. Dat soort dingen. Ik ben de schrijver van het enige Nederlandstalige kookboek voor de Airfryer, dus zie ik mezelf intussen wel een beetje als een deskundige. Ik vertelde over de veelzijdigheid van het apparaat, dat je het voor veel meer kunt gebruiken dan alleen friet en snacks, dat alles zo snel klaar is. En ga maar door…. We bespraken de verschillende populaire modellen. Ze waren blij met mijn input. Maar verder hoorde ik er niets meer over.

Hipsterfriet

Tot ik maandag op internet las dat de test op tv zou komen. Vrienden stuurden me al appjes om me erop te wijzen, dus om half negen zat ik klaar. De test begon meteen. Drie mensen stonden op de markt frietjes te proeven. Die werden gebakken door een meneer met een frietkraam, die zelf eigenlijk nog nooit had gehoord van of gewerkt met Airfryers. De jury bestond uit een hipsterjongen van de Frietwinkel uit Utrecht, die de AD-test rond de lekkerste patat had gewonnen. Dan een mevrouw die lesgaf op een ROC en een meneer die een boek had geschreven over snacks en dus een soort deskundige was op dit gebied.

Uit de vriezer

De drie panelleden kregen na elkaar verschillende bakjes friet voorgeschoteld om te proeven. Ze wisten niet in welk apparaat de patat was bereid. Er zaten niet alleen frietjes uit de Airfryer tussen, maar ook een bakje met gefrituurde friet en eentje waar de patatjes uit de oven kwamen. Alle frietjes waren Oma’s smulfrieten van Aviko. Na elke keer proeven meldden ze wat ze ervan vonden. De hipsterjongen vond de smaak van geen enkel bakje lekker, de mevrouw vond ze allemaal wel OK en proefde geen verschil tussen frituurfriet en Airfryerfriet. En de snackman ‘raadde’ het nog het meest goed, hij benoemde als enige welke friet uit de friteuse kwam en welke uit de heteluchtoven.

Winkelend publiek

Een grappig moment was toen een vrouw uit het winkelend publiek een patatje meepikte. Daar vond ze ‘niks mis mee’. Leuk, want het panel was niet vreselijk enthousiast over de frieten. De uitslag was dat de frietjes uit de Airfryer droger smaakten en dat van alle geteste modellen de fryer van Kruidvat (van het merk Watshome) het best beoordeeld werd met het cijfer 6. De Airfryer XL van Philips kreeg een 5,3. Je kunt de test hier nog eens terugkijken.

Weer die friet…

Wat mij erg tegenviel van de test was niet zozeer het slechte oordeel van het panel. Iedereen weet dat verse frietjes toch anders smaken dan diepvriespatat, en dat friet uit de Airfryer minder vet is dus ook minder ‘zacht’ (lees: vettig) smaakt in de mond. Ik dacht vooral ‘weer die friet’. Je kunt zoveel lekkere dingen maken in de Airfryer, zoals biefstuk, gehaktballen, speklapjes, kippenpoten, gebak, geroosterde groenten. Door het apparaat weer neer te zetten als een veredelde friteuse, doe je de Airfryer tekort. In mijn ogen is die namelijk een kruising tussen een BBQ, een snelle heteluchtoven en een friteuse.

Airfryers en vetgehalte

Het enige positieve was het onderzoek naar het vetgehalte van gefrituurde friet versus die uit de Airfryer. De Airfryer-patat bevat de helft van het vet van friteusefrietjes. Dat is dan in elk geval mooi om te weten. Heb je nog geen Airfryer of gebruik je hem eigenlijk alleen voor friet en snacks? Kijk dan eens rond op deze site bij het kopje Airfryer-recepten. Of lees meer over mijn boek Makkelijke gerechten uit de Airfryer.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

15 thoughts on “Radar testte Airfryers: weer die friet…

 1. Hallo,
  ik heb ook de watshome airfryer van het kruidvat.
  Wat heb je nodig om een cake te bakken in de airfryer?
  van welk merk kan je de onderdelen ook gebruiken voor in die van het kruidvat?

 2. Hi Saskia,

  Ik heb net een airfryer van t merk Watshome xl van Kruidvat.
  Heb er gister gelijk brownies choco van Dr. Oetker gemaakt. Alleen was de buitenkant lekker knapperig en bijna aangebrand en binnen nog vloeibaar.
  Had het op 160graden en 30 min gedaan, zoals op internet werd aangegeven voor het recept van de airfryer. Mislukt dus.
  Kan jij helpen? Op hoeveel graden moet ik het doen en hoeveel min?

  P.s. Heb je voor mij ook een goed recept voor een cake te bakken?

  Groetjes Jennifer

  1. Hallo Jennifer, bedankt voor je vraag en jammer dat je brownies zijn mislukt. Je zou eens moeten kijken naar het vermogen van jouw machine versus die van de Airfryer Xl van Philips (die wordt standaard gebruikt als maatgever voor instructies op verpakkingen). Die heeft 2100 Watt vermogen, ik vermoed de jouwe ongeveer 1400-1500. Je zou er dan 1/3 aan bereidingstijd bij moeten optellen. Brownies horen trouwens wel ‘klef’ te zijn van binnen en een beetje ongaar, ze trekken dan wat bij als ze afkoelen. Op deze site kun je allerlei recepten vinden voor lekkere dingen uit de Airfryer, net als in mijn kookboek. Een ‘massieve’ cake vind ik ook moeilijk, die zijn door hun volume en vorm lastig gaat te krijgen aan de onderkant als de hete lucht er niet goed onder kan komen. Succes met bakken verder! Groeten van Saskia

 3. watshome airfryer van kruitvat voldoet super naar wens .gauw klaar en niet vet ,denk echt dat het persoonsgebonden is .ik doe er afbakbroodjes erin daar kan mijn over niet tegenop en snel klaar ook kip is lekker knapperig

 4. Geweldig dat ze de smaak van de frietjes hebben getest, maar ik denk dat dat toch persoonsgebonden is. Wat ik graag zou willen weten is….welke airfryer is goed….gaat niet snel kapot en rookt niet…dat soort dingen vind ik belangrijk. Jammer genoeg denk ik dat je daar toch te weinig over leest.

 5. Moet ik dan een rooster kopen voor biefstuk te bakken en waar wok ik mijn groente in ? waar bestel ik die, ik vind mijn pan geweldig wil hem nooit meer missen daarom ga ik andere dingen uit proberen

  1. Hoi Addie, een grillpan heb ik zelf niet, maar ik hoor van andere mensen dat ze er weinig plezier aan hebben. Biefstukken en ander vlees gaan bij mij gewoon in het mandje. Groente wokken doe ik in de pan, dat vind ik zelf een minder groot succes in de Airfryer. Groente roosteren is echter wel heel lekker, probeer bijvoorbeeld eens bloemkoolroosjes, ongeveer een kwartier op 18o graden. Je weet niet wat je proeft!

   Groeten van Saskia

 6. Hoe belachelijk maak je jezelf als je beweert dat gefrituurde patatten 0 komma 1procent vet bevat.

  En oven frieten de helft namelijk 0,05 procent .

  Na een zogenaamd eerlijk vergelijk van fritueeses ????

 7. Ik gebruik de airfrijer dagelijks om vlees of groente in te bereiden. Of om cake ed in te bakken. En natuurlijk ook af en toe een frietje.

 8. Alles wat wij klaarmaken in de airfryer vindt ik er lekker uit zien. Smaak is goed En mij moeder wil alleen frietjes uit de airfryer. Drumsticks gaat ook goed en we hebben nog veel meer uit ge probeert. Ik ben er zeer te vrede over staat op de aanrecht en wordt iedere dag wel ergens voor gebruikt.

 9. Hoi, ik ben heel blij ????met de xl airfryer van philips je kunt er zoveel gerechten mee maken hij staat op mijn aanrecht en ik maak er dagelijks gebruik van!

 10. Ik ben het volledig met je eens Ik vond dat Radar hier de plank volledig mis sloeg.
  Ondertussen ben ik zelf heel erg blij met mijn Princess Aerofryer waar ik zoveel meer mee doe dan patat klaar maken. Ook verkoop ik zelf bijna dagelijks met veel enthousiasme Airfryers van diverse merken. Met veel leuke reacties die ik achteraf als feedback krijg.
  Hecht normaliter veel waarde aan Radar. Maar eerlijk is eerlijk hier sloegen ze de plank toch echt mis.

 11. Sommige diepvriesfrietjes smaken echt veel beter dan uit de frietpan. Ze hadden verschillende soorten (merken) moeten gebruiken, dan weet ik zeker dat de AF het beste uit de test kwam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top